-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 18 /16:24

Artūras Skardžius: 80 mln. litų vertės VAE pirkimuose rasta pažeidimų

Naujos atominės jėgainės projektą įgyvendinusiai ir pagrindines energetikos įmones vienijusiai įmonei Visagino atominė elektrinė (šiuo metu – „Lietuvos energija“) reikalingų paslaugų pirkimui 2010-2013 metais išleista apie 80 mln. litų – visuose šiuose sandoriuose rasta pažeidimų, sako Seimo laikinosios energetikos komisijos vadovas.
Seimo laikinosios energetikos komisijos vadovas Artūras Skardžius
Seimo laikinosios energetikos komisijos vadovas Artūras Skardžius / Vyginto Skaraičio/BFL nuotr.

„Pirkimų sumos įspūdingos – buvo nupirkta teisinių, konsultacinių paslaugų bemaž už 80 mln. litų, ir visuose pirkimuose buvo rasta esminių pažeidimų – buvo nesilaikoma nešališkumo principo, buvo iš vieno subjekto pirkimai, be konkurso, supaprastinto konkurso tvarka. Tai yra buvusių vadovų turbūt darbo arba brokas, arba nusikalstama veika. Tai turės atsakyti turbūt prokuratūra“, – po komisijos posėdžio žurnalistams Seime sakė socialdemokratas Artūras Skardžius.

Pasak A.Skardžiaus, komisija jau kreipėsi į prokuratūrą bei Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT) dėl šių pažeidimų, taip pat žada kreiptis į Valstybės kontrolę.

„Matome, kad nebuvo atliktas auditas. Valstybės kontrolė aplamai energetikos sektoriuje kažkaip nematė reikalo kontroliuoti ir nematė rizikos“, – kalbėjo A.Skardžius. Anot jo, komisija aiškinsis, kodėl Valstybės kontrolė neįtraukė šių pirkimų į planuojamus auditus ir netyrė, kaip VAE naudoja lėšas.  

Komisijos vadovo teigimu, 2008-2012 metais energetikos sektoriuje įgyvendinta beveik 250 mln. litų vertės viešųjų pirkimų.

„Tai teisinės paslaugos apie 100 mln. litų, kitos paslaugos – 120 mln. litų, mokymo paslaugos ir viešųjų ryšių paslaugos“, – detalizavo A.Skardžius.  

Parlamentaras išskyrė, anot jo, naują pirkimo objektą – visų energetikos įmonių vadovų ir valdybos narių civilinės atsakomybės draudimą. A.Skardžiaus duomenimis, 2011-2012 metais VAE vadovo ir valdybos narių civilinės atsakomybės draudimui išleista maždaug 1 mln. litų.

„Tai reiškia – galiu priimti bet kokį sprendimą, nes draudimo kompanija atlygins. Vadinasi, atsakomybės iš jų nebus išreikalauta, nebent tik iš draudimo kompanijos nuostolius“, – BNS teigė A.Skardžius.

„Ministerijos (Energetikos ministerijos – BNS) deleguoti į valdybą žmonės irgi buvo apdrausti“, – pridūrė komisijos vadovas.

Komisijos posėdyje dalyvavęs „Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas jokių komentarų žiniasklaidai nepateikė.

Laikinosios energetikos komisija iki lapkričio 15 dienos tiria buvusios Vyriausybės darbus energetikoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius