Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Arvydas Sekmokas apie dujų kainos mažinimą: „Gazprom“ derėjosi pats su savimi

Buvęs energetikos ministras, dabar – nepriklausomas konsultantas Arvydas Sekmokas sako, kad „Gazprom” kompensacija už praėjusiais metais Lietuvai tiektas dujas yra labai maža. Be to, Arvydui Sekmokui neaišku, kokia šiuo metu yra suderėta dujų kaina.
Arvydas Sekmokas
Arvydas Sekmokas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Gazprom

„42 mln. Lt kompensacija, kurią „Gazpromas“ suteikė už 2013 m. dalį, tai tėra tik vienas procentas nuo to, ką Lietuva permokėjo už dujas  ir kiek reikalaujama kompensuoti Stokholmo arbitraže. Pergalė, aš sakyčiau, yra labai nedidelė.  Be abejo dujų pigimas 20 proc.  vartotojams yra ženklus ir naudingas, bet vadinti tai pergale prieš „Gazprom“ būtų sunku.“
 
„Kyla klausimas, kokia iš tikrųjų suderėta dujų kaina iki 2016 m.? Ar tai nėra tik tam tikra rinkiminė dujų uždanga, pavadinta dideliu laimėjimu  derybose su „Gazprom“, – svarstė A. Sekmokas.
 
Pašnekovo teigimu, skaidrumo „Lietuvos dujų“ ir „Gazprom“ derybose niekas nematė. Jo nuomone, nebuvo jokių argumentų iš Vyriausybės, kodėl „Gazprom“ sutiko sumažinti dujų kainą.
 
„Kokie buvo argumentai ir kokios buvo galimos nuolaidos iš Lietuvos pusės? Be abejo buvo tie veiksniai, kuria veikia „Gazpromą“. Tai suskystintų dujų terminalas kaip galimas sprendimas Europos komisijoje dėl „Gazpromo“ monopolinės veiklos, tačiau kyla neaiškumų, kodėl šio klausimo Vyriausybė neakcentuoja“, – „Žinių radijo“ laidoje „Aktualioji valanda“ svarstė A. Sekmokas.
 
Pašnekovas tikina, kad šiuo  klausimu nėra svarbus nei Prezidentės, nei Vyriausybės žodis, kadangi derybas veda ne kas kitas, o „Lietuvos dujos“, kurioms „Gazpromo“ įtaka yra išlikusi didžiulė.
 
„Lietuvos dujos“ galėjo pasirašyti tokią sutartį, kokią norėjo, bet nebūtinai, ko norėjo Lietuvos Vyriausybė ar Prezidentūra. Mes matome, kad šiose derybose „Gazpromas“ derėjosi pats su savimi. Kokios buvo derybos tarp Vyriausybės ir „Gazpromo“ – čia jau kitas klausimas. Bet „Lietuvos dujų“ sutarčiai Vyriausybė didelės įtakos nedarė“, – sakė A. Sekmokas.

Visą laidos įrašą galite išgirsti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius