Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2014 06 06 /19:03

Arvydas Sekmokas: Vyriausybė neskaidriai kalba apie „Gazprom“ nuolaidą ir kompensaciją

Vyriausybė nepakankamai skaidriai kalba apie „Lietuvos dujų“ ir Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ suderėtas dujų kainas bei už tai gautą ekonominę naudą, teigia buvęs energetikos ministras, dabar – nepriklausomas konsultantas Arvydas Sekmokas. Pasak jo, neaišku, kaip paskaičiuota 800 mln. litų vertės nauda dėl dujų nuolaidos.
Arvydas Sekmokas
Arvydas Sekmokas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Vyriausybė nepakankamai skaidriai kalba apie „Lietuvos dujų“ ir Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ suderėtas dujų kainas bei už tai gautą ekonominę naudą, teigia buvęs energetikos ministras, dabar – nepriklausomas konsultantas Arvydas Sekmokas. Pasak jo, neaišku, kaip paskaičiuota 800 mln. litų vertės nauda dėl dujų nuolaidos.

„Visų pirma, trūksta skaidrumo Vyriausybės teiginiuose ir veiksmuose, nes jeigu teigiama, kad tokia nuolaida, turėtų būti aiškiau sudėliota, kur yra kompensacija už 2013 metus, kur yra kainos nuolaida. Jeigu suma paskelbta, tai būtų galima labai aiškiai deklaruoti, kas ją sudaro“, – BNS sakė A.Sekmokas.

Trūksta skaidrumo Vyriausybės teiginiuose ir veiksmuose, nes jeigu teigiama, kad tokia nuolaida, turėtų būti aiškiau sudėliota, kur yra kompensacija už 2013 metus, kur yra kainos nuolaida. Jeigu suma paskelbta, tai būtų galima labai aiškiai deklaruoti, kas ją sudaro, – BNS sakė A.Sekmokas.

A.Sekmokas spėjo, kad 800 mln. litų sumą ir gali sudaryti 400 mln. litų siekianti kompensacija už praėjusius 1,5 metų bei 400 mln. litų nuolaida – už kitus 1,5 metų – iki 2015 metų pabaigos.

Pasak jo, Vyriausybei taip pat reikėtų nurodyti ir tai, kur lėšos bus panaudotos, kitaip kyla dvejonių, ar pinigai nesugrįš tam pačiam „Gazprom“.

„Vyriausybė kalba apie 800 mln. litų naudą, bet visiškai neaišku, kaip tie pinigai bus panaudoti. Jeigu mes kalbame apie žemesnę kainą, tai yra viena, jeigu mes kalbame apie kompensaciją už praėjusį laikotarpį, tai yra vėl gi tam tikrai suma, ir kaip ji bus realizuota, koks jos santykis su dujų kaina Lietuvos vartotojams. Ar dalis tų pinigų netapo „Lietuvos dujų“ pelnu ir tuo būdu „Gazprom“ dalies tų pinigų nesusigrąžins atgal?“, – aiškino A.Sekmokas.

Premjeras: 800 mln. litų vertės dujų kainos nuolaida – ir po 2016 metų

Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ suteikta dujų kainos nuolaida Lietuvos ekonomikai vertinama apie 800 mln. litų, – penktadienį pranešė premjeras. Pasak Algirdo Butkevičiaus, šiomis lėšomis gali tekti kompensuoti dujų kainą vartotojams ir po 2016 metų.
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Algirdas Butkevičius
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Algirdas Butkevičius

„Skaičiuojant dujų kainos nuolaidą, mes visos tos lengvatos neįskaičiavome (nuo šių metų liepos 1-osios iki gruodžio 31-osios – BNS). Visa tai sudaro apie 800 mln. litų. Žinodami, kad gali keistis kaina (dujų – BNS), jeigu po 2016 metų nepavyks susiderėti (su „Gazprom“ – BNS) dėl mažesnės dujų kainos, kurios bus tiekiamos Lietuvai, tai mes turėsim tam tikrą galimybę amortizuoti, panaudojant tuos rezervinius pinigus“, – penktadienį po valdančiųjų politinės tarybos pasitarimo Seime žurnalistams pareiškė premjeras. 

Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius ketvirtadienį taip pat pranešė, kad, ekspertų skaičiavimais, dėl „Gazprom“ suteiktos trejų metų kainos nuolaidos nauda šalies ekonomikai sieks iki 800 mln. litų. Penktadienį tai pakartojo premjeras Algirdas Butkevičius.

„Gazprom“ sumažinta trejų paskutinių dabartinės sutarties su „Lietuvos dujomis“ metų (2013-2015-ųjų) dujų kaina, pasak neoficialių šaltinių, yra apie 370 JAV dolerių, arba daugiau nei 20 proc. (apie 100-118 dolerių) mažesnė nei dabar. Šios nuolaidos vertė, skaičiuojant „Lietuvos dujų“ nuperkamų dujų apimtis, yra apie 750-800 mln. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius