Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Astravo AE suteiktas leidimas pradėti elektros gamybą pirmajame bloke

Baltarusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos Branduolinės ir radiacinės saugos departamentas („Gosatomnadzor“) penktadienį pranešė suteikęs leidimą netoli sienos su Lietuva statomai Astravo elektrinei pradėti elektros gamybą pirmajame bloke.
Lietuvos pasienyje dygstanti nesaugi Astravo atominė elektrinė – nesugebėjimo suburti tarptautinės koalicijos, ypač bendradarbiauti su Lenkija, rezultatas.
Astravo atominė elektrinė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis sprendimas buvo priimtas išnagrinėjus atliktų ekspertizių dokumentus ir padarius išvadą, kad jėgainę yra saugu paleisti ir kad ji pasiruošusi pradėti elektros gamybą.

Rugpjūtį „Gosatomnadzor“ pakeitė licencijų suteikimo Astravo AE tvarką – licencijos bus išduodamos atskirai kiekvienam pagrindiniam etapui, įvertinus pasirengimą. Iki tol buvo numatyta išduoti vieną bendrą eksploatavimo licenciją.

Netoli Lietuvos valstybinės statoma pirmoji Baltarusijoje branduolinė jėgainė turės du rusiško VVER projekto reaktorius, kurių kiekvieno galia – 1 200 megavatų.

Minskas skelbė, jog branduolinis kuras į pirmąjį reaktorių baigtas krauti rugpjūčio 20-ąją, jį įjungus bus pasiektas minimalus kontroliuojamas lygis – 1 proc. galios, o elektrą jis pradės gaminti lapkričio mėnesį. Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka yra pareiškęs, kad tai turėtų įvykti lapkričio 7-ąją.

Numatyta pirmojo reaktoriaus pramoninio naudojimo pradžia – 2021 metų pirmas ketvirtis. Antrąjį reaktorių tikimasi įjungti praėjus maždaug vieneriems metams nuo pirmojo reaktoriaus veiklos pradžios.

„Scanpix“/AP nuotr./Astravo atominė elektrinė
„Scanpix“/AP nuotr./Astravo atominė elektrinė

Lietuva yra didžiausia Baltarusijoje statomos elektrinės kritikė, tuo tarpu Minskas atmeta Vilniaus priekaištus dėl saugumo reikalavimų nepaisymo.

Tuo metu Europos Parlamentas (EP) trečiadienį priėmė rekomendacijas Europos Sąjungos (ES) Tarybai, kuriose reikalaujama atidėti Astravo atominės elektrinės veiklos pradžią.

Rekomendacijoms, kaip ES turėtų formuoti politiką Baltarusijos atžvilgiu, pritarė 602 Europos Parlamento nariai, nepritarė ir susilaikė po 44, pranešė EP biuras Lietuvoje.

Be kitų raginimų, rekomendacijose pabrėžiama, kad ES turėtų „rimtai susirūpinti“ Astravo atominės elektrinės problema ir reikalauti atidėti jos veikimo pradžią tol, kol bus įgyvendintos visos tarptautinės branduolinės saugos rekomendacijos ir pasibaigs nestabili situacija Baltarusijoje. Europarlamentarai siūlo „remti pastangas užtikrinti Europos solidarumą“, kad būtų uždraustas Astravo AE pagamintos energijos importas į ES rinką.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Astravo atominė elektrinė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Astravo atominė elektrinė

Baltarusiją jau trečią mėnesį krečia protestai prieš A. Lukašenką, oficialiai paskelbtą rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų laimėtoju. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais. Vakarų šalys įvedė sankcijų asmenims, atsakingiems už rinkimų klastojimą ir smurtą prieš protestuotojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius