-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atėjęs pavasaris atnešė mažesnes kainas elektros rinkoje

Kovo 5 – 11 d. atslūgus dideliems šalčiams elektros kainos krito visose „NordPool“ biržos prekybos zonose, o sistemos, lyginant su praėjusia savaite, nukrito 11 proc. Elektros kaina Lietuvoje sumažėjo net ketvirtadaliu ir siekė 45,2 EUR/MWh. Didžiausia įtaką kainos kritimui visame regione turėjo sumažėjusi paklausa. Daugiausiai – dešimtadaliu, vartojimas sumažėjo Švedijoje, o Baltijos šalyse nukrito beveik 7 proc., rašoma „Litgrid“ pranešime žiniasklaidai.
Elektra
Elektra / 123rf.com nuotr.

Lietuvoje importuota 79 proc. suvartotos elektros energijos, 27 proc. – iš Švedijos, 21 proc. – iš Latvijos, Estijos ir Suomijos, o 52 proc. elektros – iš trečiųjų šalių. Baltijos šalyse labiausiai gamyba krito Latvijoje ir Lietuvoje, atitinkamai 30 proc. ir 22 proc., tuo tarpu padidėję šiluminių elektrinių gamybos pajėgumai Estijoje lėmė beveik penktadaliu išaugusią šalies generaciją, o bendra Baltijos šalių gamyba sumažėjo 4 proc. Lietuvoje hidroelektrinės gamino 26 proc. mažiau, o vėjo gamyba sumažėjo 3 proc. Tuo tarpu, vyraujant mažesnėms kainoms pramonės įmonių šiluminių elektrinių gamyba išliko stabili. Lietuvos elektrinei sumažinus savo gamybą bendra šiluminių elektrinių gamyba Lietuvoje sumažėjo trečdaliu.

Kovo 5 – 11 dienomis elektros srautui į Lietuvą tarptautinių Latvijos-Lietuvos jungčių pralaidumas vidutiniškai buvo išnaudojamas 26 proc., o Baltarusijos-Lietuvos – 81 proc. Tarptautinių Estijos-Latvijos elektros jungčių pralaidumas elektros srautui iš Estijos į Latviją vidutiniškai buvo išnaudojamas 57 proc. Elektros srautui Lenkijos kryptimi Lietuvos ir Lenkijos jungties pralaidumas buvo vidutiniškai išnaudojamas 48 proc., o Lietuvos kryptimi – 34 proc. „NordBalt“ pralaidumo išnaudojimas Lietuvos kryptimi siekė 60 proc., o Švedijos kryptimi 7 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius