Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Australija paragino gyventojus rengtis galimiems elektros energijos tiekimo sutrikimams

Australijos gyventojai antradienį sulaukė perspėjimo, kad tankiai apgyvendintoje rytinėje pakrantėje gali sutrikti elektros energijos tiekimas, nes šalis – viena didžiausių pasaulyje anglių ir dujų gamintojų – susidūrė su energetikos krize.
Australijos vėliava
Australijos vėliava / 123RF.com nuotr.

Australijos energijos rinkos reguliavimo institucija perspėjo, kad elektros energijos gali pritrūkti Kvynslando ir Naujojo Pietų Velso valstijose, kuriose gyvena daugiau nei 13 mln. žmonių.

Naujasis Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese'is dėl energetikos krizės kaltino ankstesnę vyriausybę, kuri valdė beveik dešimtmetį.

„Šiuo metu jaučiami buvusios vyriausybės negebėjimo įgyvendinti energetikos politiką padariniai“, – teigė jis žurnalistams Brisbane.

Pasak A.Albanese'o, „pasiūlymai jau parengti“, o jo vyriausybei svarsto, kaip sušvelninti krizę, dominuojančią jo centro kairiosios vyriausybės darbotvarkėje pirmąsias valdymo savaites.

Šalies energijos rinkos reguliuotoja didžiąją antradienio dalį praleido derėdamasis su energijos gamintojomis, tačiau dėl 300 Australijos dolerių (208 JAV dolerių) už megavatvalandę kainų „lubų“ daugelis gamintojų nenorėjo pumpuoti daugiau energijos į sistemą.

Reguliavimo institucija taip pat vertino galimybę priversti įmones gaminti daugiau elektros, o pirmadienį ji pasinaudojo svirtimi, kad būtų išvengta elektros energijos tiekimo sutrikimų Kvynslande.

Australija yra viena iš trijų didžiausių dujų ir anglies gamintojų pasaulyje, tačiau maždaug ketvirtadalis rytinės pakrantės anglimi kūrenamų elektrinių šiuo metu neveikia dėl gedimų ir priežiūros veiksmų.

Rusijos invazija į Ukrainą taip pat padidino Australijos dujų eksporto paklausą, sumažindama bet kokį galimą perteklių, kuris galėtų sumažinti vidaus trūkumą.

Tiekimo problemas paaštrino rytinėje pakrantėje siaučianti šalčio banga, todėl elektros tiekėjai kreipėsi į namų ūkius, kad jie taupytų energiją.

Energetikos ministras Chrisas Bowenas antradienį pareiškė esąs įsitikinęs, kad sistemoje yra pakankamai tiekimo, jog būtų išvengta apkrovos mažinimo ir elektros energijos tiekimo nutraukimo su sąlyga, kad nebus daugiau tiekimo sutrikimų.

Tačiau jis paragino australus „tikėtis netolygios žiemos“ su žema temperatūra, anglių tiekimo pertraukomis, geopolitiniu spaudimu ir rekordiniais potvyniais rytinėje pakrantėje, o visi šie veiksniai kartu sukels krizę.

Remiantis vyriausybės duomenimis, iškastinis kuras pernai sudarė 71 proc. Australijos elektros energijos, o vien anglys – 51 procentą.

Energetikos ekspertas Richie Merzianas iš Australijos instituto pažymėjo, kad norint išvengti tokių krizių, privalu pakeisti esamą pusiausvyrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius