-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baigtos galimai Kruonio HAE plėtrai svarbios studijos

Siekiant įvertinti galimus Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės (HAE) modernizavimo variantus, užbaigtos 5-ojo hidroagregato technologinė ir socioekonominė galimybių studijos, pranešė elektrinę valdanti „Ignitis gamyba“.
Richardas Bransonas į Lietuvą atvyko šeštadienį
Kruonio HAE / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pasak bendrovės, socioekonominė studija parodė, kiek kainuotų ir kokią naudą iki 2050 metų sukurtų patraukliausios technologinės alternatyvos. Šiuo metu elektrinėje veikia 4 agregatai.

Remiantis tyrimo išvadomis, kiekvienos iš technologinių alternatyvų Kruonio HAE įgyvendinimas atneštų ilgalaikę naudą visuomenei, o įvertinus grynąją diskontuotą socioekonominę naudą, geriausius rezultatus demonstruoja 110 MW naujo sinchroninio agregato arba 225 MW naujo asinchroninio agregato alternatyvos, kurių nauda viršytų 150 mln. eurų.

Investicijos į naują agregatą siektų apie 85 arba 120 mln. eurų, o statybos užtruktų 4-5 metus. Vienos iš šių alternatyvų pasirinkimas priklausys nuo elektros rinkos ir sisteminių paslaugų poreikio šalyje ateityje.

Vis dėlto, pasak bendrovės, žvelgiant vien iš finansinės perspektyvos, nagrinėtų alternatyvų įgyvendinimas be valstybės ar Europos Sąjungos finansinės paramos priemonių įmonei nėra finansiškai naudingas. Norint pasiekti didesnę nei 5 proc. vidinę finansinę grąžą, projekto įgyvendinimui reikalingos subsidijos siektų nuo 30 iki 50 proc. investicijos vertės.

„Šiandieninėmis rinkos sąlygomis elektrinės darbui pakanka esamos 900 MW galios. Tačiau elektrinės modernizavimas arba tolesnė plėtra svarbi siekiant ateityje užtikrinti šalies energetinę nepriklausomybę
išlaikant patikimus vietinės elektros energijos gamybos pajėgumus, integruojant elektros energiją, pagamintą iš atsinaujinančių išteklių, ir užtikrinant sistemos stabilumą ir patikimumą po sinchronizacijos su kontinentinės
Europos tinklais 2025 metais“, – pranešime teigia „Ignitis gamybos“ generalinis direktorius Rimgaudas Kalvaitis.

Kruonio HAE socioekonominė nauda didėja augant atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) elektrinių gamybai ir mažėjant užsienio sistemų galimybėms balansuoti kintančią AEI generaciją Lietuvoje.

Studijos įgyvendinimas, kuriam pusę reikalingų lėšų skyrė Europos Komisija iš Europos infrastruktūros tinklų priemonės (angl. Connecting Europe Facility, CEF) fondo, užtruko apie 10 mėnesių. Likusią tyrimo dalį „Ignitis gamyba“ finansavo savo lėšomis.

BNS jau skelbė, kad Kruonio HAE plėtros alternatyvas už 205 tūkst. eurų (su PVM) vertins (tai yra, atliks technologinę studiją) Šveicarijos bendrovė „AF-Consult Switzerland“ kartu su Lietuvos įmone „Nomine Consult“. Sutartis pasirašyta pernai liepą. Anksčiau liepą skelbta, kad kitą – socioekonominę – plėtros analizę už beveik 118 tūkst. eurų (su PVM) parengs Lietuvos energetikos institutas (LEI).

Svarstant galimą Kruonio HAE plėtrą, 2019 metais buvo atlikta ir polių lauko bei infrastruktūros būklės studija. Tyrimų metu patvirtinta, kad elektrinės infrastruktūros būklė nuo jų įrengimo 1985 metų yra tinkama tolimesniam naudojimui – Kruonio HAE 5-ojo vamzdyno zonos poliai yra geros būklės ir atitinka projektinius sprendinius.

Kruonio HAE – vienintelė tokia elektrinė Baltijos šalyse – balansuoja elektros gamybą ir suvartojimą, užtikrina avarinį Lietuvos energetikos sistemos rezervą, gali per kelias minutes pasileisti po sisteminės avarijos (angl. blackout).

„Ignitis gamybą“ valdo valstybinė energetikos įmonių grupė „Ignitis grupė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius