-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Baltarusija suabejojo europarlamentarų grupės ketinimų apsilankyti Astravo AE aikštelėje nuoširdumu

Baltarusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė mananti, kad grupės europarlamentarų, kurie paviešino darbinių pokalbių apie jų vizito Astravo atominės elektrinės statybų aikštelėje organizavimą, veiksmai atspindi jų ketinimų nenuoširdumą ir nepasirengimą pagarbiam dialogui su Baltarusija.
Pirmasis Astravo AE reaktorius pasipuošė apsaugine „kepure“
Pirmasis Astravo AE reaktorius pasipuošė apsaugine „kepure“ / BelAEC paskyros feisbuke nuotr.

„Mes iš tiesų gavome grupės europarlamentarų prašymą bendradarbiauti rengiant vizitą į Baltarusiją. Prašyta susitikti su Baltarusijos parlamento Atstovų Rūmų ir Energetikos ministerijos atstovais. Taip pat buvo prašyta organizuoti kelionę į Astravą ir aplankyti statybų aikštelę. Užsienio reikalų ministerija ėmėsi šio klausimo turėdama omeny, kad tokie vizitai spontaniškai nerengiami“, – trečiadienį sakė Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Dmitrijus Mirončikas.

Jo teigimu, „tai, kad buvo paviešintos darbinių pokalbių detalės, susijusios su vizito organizavimo, dar iki konsultacijų pabaigos ir imta viešai interpretuoti mūsų pateiktus pasiūlymus kaip atsisakymą bendradarbiauti mes laikome nepriimtinu dalyku“.

„Tokiais veiksmais Europos parlamento nariai duoda mums pagrindą abejoti jų ketinimų nuoširdumu bei pasirengimu konstruktyviam ir pagarbiam dialogui su Baltarusijos puse“, – sakė D.Mirončikas.

Antradienį Lietuvos europarlamentaras Petras Auštrevičius pareiškė, kad Baltarusijos pareigūnai nusprendė į šalį neįsileisti kelių Astravo atominės elektrinės statybomis norėjusių pasidomėti Europos Parlamento narių.

Politikas teigė, kad be jo Baltarusijoje norėjo apsilankyti Algirdas Saudargas, Bronis Ropė ir vokiečių europarlamentarė Rebecca Harms.

„Mes norėjome apsilankyti Minske, susitikti su vykdomosios valdžios atstovais, užduoti jiems klausimus dėl Astravo atominės elektrinės statybos, o vėliau susitikus su kelių nevyriausybinių organizacijų atstovais aplankyti pačią Astravo atominės elektrinės aikštelę“, - BNS antradienį sakė P. Auštrevičius.

„Atsakymas iš Baltarusijos ambasados Belgijoje buvo, kad jie nemato galimybių dėl laiko stokos organizuoti tuos susitikimus“, – pridūrė jis.

P. Auštrevičius teigė, kad europarlamentarai Baltarusijoje planavo lankytis balandžio 20 dieną, o į šalies diplomatus dėl tokios galimybės kreipėsi dar praėjusią savaitę.

Neigiamo atsakymo iš baltarusių Europos Parlamento nariai esą sulaukė pirmadienį.

Pasak jo, baltarusių sprendimas neįsileisti politikų yra politizuotas.

„Aš manau, kad tai yra Baltarusijos valdžios akcija į praėjusią savaitę Europos Parlamente priimtą rezoliuciją, pasmerkiančią Baltarusijos pareigūnų veiksmus prieš opozicijos aktyvistus protestų metu. Kitas dalykas, Baltarusijos valdžia tiesiog stokoja atsakymų į klausimus, kuriuos jiems užduotumėme“, – sakė P. Auštrevičius.

Lietuvos vyriausybė teigia, kad Astravo atominė elektrinė statoma nesaugiai. Minskas tokius kaltinimus atmeta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius