Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusija vengia viešai svarstyti AE projektą Lietuvoje

Baltarusijos aplinkos viceministrui Vitalijui Kulikui antradienį pareiškus, kad Lietuva yra kviečiama prisijungti prie Astravo atominės elektrinės (AE) vertinimo, Lietuvos atstovas teigia, kad kaimyninė valstybė vengia projektą svarstyti viešai.
Baltarusijos miestas Astravas, šalia kurio išdygs atominė jėgainė.
Baltarusijos miestas Astravas, šalia kurio išdygs atominė jėgainė. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pasak Lietuvos Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos departamento direktoriaus Vitalijaus Auglio, Baltarusija vis dar nėra pateikusi atsakymų į dalį Lietuvos klausimų.

„Visų pirma padarykime viešą svarstymą Lietuvoje, padarykime svarstymą, ko mes prašome, ir pasižiūrėsime, kokie tie visapusiški atsakymai. Jie vengia šitą dalyką daryti, daro kažkokį pseudoviešinimą Baltarusijos teritorijoje, bet įtaka tai yra Lietuvos respublikai ir Lietuvos piliečiams. Tai šito dalyko jie vengia“, – BNS antradienį sakė V.Auglys.

„Rusatom Overseas“ viceprezidentas Aleksandras Mertenas antradienį pareiškė, kad Lietuvai dėl AE projekto yra pateikti išsamūs atsakymai. V.Auglys teigė, kad pirmiausia reiktų surengti konsultacijas su Lietuvos visuomene

Kaip pranešė Rusijos naujienų agentūra „Interfax“, „Rusatom Overseas“ viceprezidentas Aleksandras Mertenas antradienį pareiškė, kad Lietuvai dėl AE projekto yra pateikti išsamūs atsakymai. V.Auglys teigė, kad pirmiausia reiktų surengti konsultacijas su Lietuvos visuomene.

„Daug klausimų yra iškelta iš Lietuvos pusės, kurie, mūsų manymu, nėra iki galo atsakyti, tai po tos viešinimo procedūros, kuri būtų Lietuvoje, mes taip tikimės, galėtų ekspertai sėstis ir šnekėtis, ar tai išsamūs atsakymai, ar neišsamūs. Mes vieni – be visuomenės, neturime nuspręsti, visuomenė turi būti nuo pradžių įtraukta ir turi matyti tą procesą“, – aiškino Aplinkos ministerijos atstovas.

Pasak jo, iš Baltarusijos vis dar laukiama papildomos informacijos: „Mes laukiame iš Baltarusijos tinkamų žingsnių. (...) Ne tik patikslinimas atsakymų, mes prašome nuo pradžios – negauname normalios informacijos dėl alternatyvų analizės, dėl vietos parinkimo, kitų rizikų, kur Baltarusija tinkamai neatsako. Viešinimo procedūros, kurios buvo netinkamai atliktos“.

V.Auglys sakė, kad su Baltarusija nepavyksta susikalbėti, o Espo konvencijos reikalavimus kaimyninė valstybė vykdo pasirinktinai.

„Nematome progreso iš Baltarusijos pusės, tik kaltinimai mums, kad mes kažko reikalaujame, bet iš tiesų mūsų pageidavimai ir reikalavimai yra teisėti ir įgyvendinimo komitetas yra konstatavęs, kad Baltarusija nėra įgyvendinusi Espo konvencijos nuostatų tinkamai, tai iš tiesų manėm, kad Baltarusija įgyvendins komiteto rekomendacijas pilna apimtimi, bet jie išsirenka tai, kas jiems naudinga ir tai dar interpretuoja, tai čia ir nesusišnekam“, – sakė jis.

V.Auglys sakė, kad su Baltarusija nepavyksta susikalbėti, o Espo konvencijos reikalavimus kaimyninė valstybė vykdo pasirinktinai

V.Kulikas antradienį pareiškė, kad Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladimiras Makėjus Lietuvoje diskutavo su Lietuvos atstovais dėl AE projekto ir pakvietė juos dalyvauti, vertinant jį.

Lietuva ne kartą kritikavo Baltarusiją, kad ji neužtikrina saugumo plėtodama Astravo atominės elektrinės projektą, kuris planuojamas vos 50 kilometrų nuo Vilniaus.

Espo konvencija numato, kad prioritetinė projekto statybos vieta gali būti nustatyta tik baigus poveikio aplinkai vertinimo procesą, tai yra atsakius į visus poveikį galbūt patirsiančių valstybių klausimus, supažindinus jų visuomenę su projektu ir surengus dvišales konsultacijas.

Pirmąją branduolinę jėgainę, kurios galia siektų 2,4 gigavato, Baltarusija su Rusijos finansine pagalba tikisi pastatyti Gardino srityje, netoli Astravo miestelio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius