Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Baltarusijai įteikta protesto nota dėl neįgyvendintų saugos reikalavimų Astravo AE

Lapkričio 23 dieną užsienio reikalų ministerijoje Baltarusijos ambasados Lietuvoje atstovui buvo įteikta protesto nota, reaguojant į Baltarusijos planus 2021 metų pabaigoje pradėti atominės elektrinės 2-ojo bloko fizikinį paleidimą, pranešė Užsienio reikalų ministerija.
Astravo atominė elektrinė
Astravo atominė elektrinė / „Scanpix Baltics“ nuotr.

Užsienio reikalų ministerija pabrėžė, kad, pradėjus Baltarusijos atominės elektrinės 2-o bloko eksploataciją, branduolinės saugos ir aplinkosaugos grėsmės Lietuvai ir kitoms regiono valstybėms išaugs dvigubai, todėl reikalaujama, kad Baltarusija susilaikytų nuo šio neatsakingo ir grėsmes didinančio sprendimo. Lietuva taip pat reikalauja sustabdyti atominės elektrinės 1-ojo bloko veiklą, kol nebus įgyvendinti visi šiuolaikiniai branduolinės saugos reikalavimai.

Notoje teigiama, kad Baltarusijos pasirinkimas statyti atominę elektrinę prie pat Lietuvos sienos ir nedideliu atstumu nuo Vilniaus buvo ir visada liks pačiu svarbiausiu klausimu, kartu pabrėžiant, kad yra daug kitų neišspręstų saugos problemų.

Notoje taip pat pažymima, kad kol Baltarusijos atominė elektrinė veiks Astravo aikštelėje, Lietuva taikys visas įmanomas diplomatines, politines, teisines ir technines priemones, kad apgintų savo gyventojų gerovę ir nacionalinio saugumo interesus.

Fizikinis atominės elektrinės paleidimo etapas svarbus tuo, kad į reaktorių įkrovus branduolinį kurą ir pradėjus branduolinio reaktoriaus veiklą, kad ir nedidele galia, statoma elektrinė tampa branduoliniu objektu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius