Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusijos Mozyrio naftos perdirbimo gamykla gaus iš 60 mln. dolerių kompensaciją

Rusijos naftos tiekėjai vienai iš dviejų Baltarusijos perdirbimo įmonių – gamyklai Mozyriuje – išmokės 60 mln. JAV dolerių vertės kompensaciją už žaliavos užteršimą organiniais chloro junginiais 2019-ųjų pavasarį.
nafta
nafta / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Praėjusią savaitę Mozyrio gamykla gavo pirmąją kompensacijos išmoka – 1,045 mlrd. Rusijos rublių iš koncerno „Lukoil“. Ši suma atitinka maždaug 14 mlrd. JAV dolerių. Iš viso kompensacijos turėtų siekti apie 60 mln. dolerių“, – teigiama Baltarusijos naftos pramonės veiklą koordinuojančio valstybės koncerno „Belneftechim“ pranešime.

Susitarimą dėl šių nuostolių atlyginimo Rusija ir Baltarusija pasirašė praėjusių metų vasarį.

„Družba“ naftotiekių sistema, kuria Rusija naftą tiekia daliai Europos valstybių – 40-50 mln. tonų per metus apimtimis, 2019-ųjų balandį atsidūrė tarptautinio skandalo centre, joje aptikus didelę koncentraciją dichloretano – toksiškos, stiprų korozijos poveikį turinčios medžiagos.

Tai paaiškėjus, Baltarusija sustabdė naftotiekį iš Rusijos, smarkiai sumažino savo naftos perdirbimo įmonių pajėgumus, siekdama išvengti jų įrengimų sugadinimo, tačiau vėliau dalį jų teko remontuoti ar keisti. Baltarusijai teko laikinai stabdyti naftos produktų eksportą, kuris formuoja svarą valstybės biudžeto įplaukų dalį.

Užterštą rusišką naftą, kurios į Baltarusiją buvo patekę apie 1,3 mln. tonų, atsisakė priimti Ukraina, kurią kerta „Družba“ atšaka į Vengriją, Slovakiją ir Čekiją, taip pat Lenkija, per kurią rusišką žaliavą gauna ir kai kurios Vokietijos perdirbimo gamyklos.

Didžioji dalis užterštos naftos buvo išpumpuota atgal į Rusiją vamzdynais ir išgabenta geležinkeliais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius