Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusiškos naftos eksportuotojai stabdo eksportą per Klaipėdą

BNK (UK) Limited informavo KN (AB „Klaipėdos nafta“) apie laikiną naftos produktų prekybos, vykdant krovą per Klaipėdą, sustabdymą sudarant naujus kontraktus tarp BNK ir jų klientų. Visos sutartys tarp BNK ir KN galioja ir toliau, tačiau įsipareigojimai pagal sutartis pristabdomi neapibrėžtam laikotarpiui. Kroviniai, nors ir mažesne apimtimi, šiuo metu siunčiami į Klaipėdą ir perkraunami KN naftos terminale tolimesniam eksportui, - rašoma pranešime spaudai.
Bendrovė „Klaipėdos nafta“ į naująjį rekuperatorių ir jo sistemą investavo per 6 mln. Lt.
Bendrovė „Klaipėdos nafta“ į naująjį rekuperatorių ir jo sistemą investavo per 6 mln. Lt. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

KN Komercijos direktoriaus Mindaugo Naviko teigimu, pagal pasiekiančią informaciją šiuo metu sudėtinga konkrečiai įvertinti galimą tokio BNK sprendimo poveikį KN veiklai. Tačiau kol KN klientas neatnaujins įprastų prekybos apimčių, kraunant naftos produktus per Klaipėdą, tikimybė, jog baltarusiški kroviniai nebus siunčiami į Lietuvą, vertinama kaip pakankamai reali ir todėl būtina ruoštis įvairiems veiklos scenarijams.

„Vertinant ekonominiais argumentais, infrastruktūra Klaipėdoje yra parankiausia Baltarusiškų naftos produktų eksportui ar, prireikus, importui. Šiuo metu su klientais Baltarusijoje dirbame įprastiniu režimu, turime numatytų krovinių artimiausiam laikotarpiui. Tačiau suprantame, kad kliento sprendimus greičiausiai diktuoja ne ekonominė, o politinė logika, kurios mes valdyti negalime. Atidžiai vertiname visą mus šiemet pasiekiančią informaciją iš Baltarusijos ir atitinkamai adaptuojame savo veiklos planus diversifikuojant veiklą, plečiant paslaugų ir klientų ratą“, – pranešime spaudai cituojamas KN Komercijos direktorius Mindaugas Navikas.

Pasak KN komercijos vadovo, atsižvelgiant į šiemet atsiradusį neapibrėžtumą dėl situacijos Baltarusijoje, 2020 m. KN skyrė naujų verslo galimybių paieškai. Tarp tokių – naftos produktų saugojimo paslaugos, kurių paklausa šiemet reikšmingai augo dėl koronaviruso nulemtos pandeminės situacijos ir istoriškai žemų naftos perdirbimo maržų.

„2020-aisiais KN pavyko sėkmingai sureaguoti į besikeičiančius klientų poreikius ir pasiūlyti naftos produktų saugojimo galimybių. Matome ir tolimesnę paklausą naftos terminalo talpų nuomai ir produktų saugojimui ilgalaikėmis sutartimis. Šiuo metu jau esame sudarę keletą tokios paslaugos sutarčių, įskaitant sutartis dėl benzino talpyklų nuomos, kurios mums leis įdarbinti esamą infrastruktūrą. Vertiname tai kaip gan stabilią alternatyvą šviesių naftos produktų krovai“, – pabrėžia M. Navikas.

Kartu su naftos produktų saugojimo paslaugų plėtra ir augančia paklausa, bendrovė planuoja plėsti ir laivas-laivas krovos operacijų apimtis, išnaudojant valdomos infrastruktūros lankstumą.

„Mūsų konkurencinis pranašumas yra tas, kad esame multimodalinis terminalas, kuriame naftos produktai gali būti tiek iškrauti iš visų transporto priemonių, tiek pakrauti į visas transporto priemones. Šiuo metu terminale krauname dviženklį skaičių skirtingų pozicijų krovinių, tokių kaip įprasti naftos produktai, naftos chemijos produktai ir įvairūs biodegalai. KN veiklos strategijoje 2030 esame numatę, toliau diversifikuoti produktų ir paslaugų portfelį, siekiant išvengti vieno kliento ar vieno krovinio dominavimo“, – pabrėžia KN Komercijos direktorius.

Per 9 šių metų mėnesius KN naftos verslo segmente gavo 23,7 mln. eurų pajamų (23,9 mln. eurų prieš metus), iš šios veiklos uždirbtas koreguotas grynasis pelnas siekė 6,7 mln. eurų (7 mln. eurų 2019 m. atitinkamu laikotarpiu). Vertinant bendrovės ir rinkos analitikos duomenis, KN ir toliau išlieka efektyviausiai savo naftos terminalų pajėgumus išnaudojančia bendrove Baltijos šalyse.

BNK (UK) Limited priklauso didžiausiai Baltarusijos naftos produktų eksportuotojai – ZAT „Belaruskaja neftenaja kampanija“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius