Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusius dėl Astravo AE saugos konsultavo ir VATESI

Kritikos sulaukusiame projekte, kuriame Lietuvos mokslininkai konsultuoja Baltarusiją dėl Astravo atominės elektrinės (AE) saugos, dalyvavo ir Lietuvos Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI).
Astravo atominė elektrinė
Astravo atominė elektrinė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ji tikina šiuo metu nebekonsultuojanti Baltarusijos, o dėl tolesnio dalyvavimo tarsis su Europos Sąjungos ir Lietuvos institucijomis.

Inspekcija nuo 2014 metų kartu su LEI bei kitų valstybių mokslininkais dalyvavo Europos Komisijos projekte, kuriuo siekta padėti Baltarusijai pagal vakarietiškus standartus užtikrinti Astravo AE saugą.

„VATESI yra vienas iš projekto dalyvių, turinčių branduolinių energetikos objektų saugą reguliuojančios institucijos patirties ir kompetencijų“, – komentare BNS teigė inspekcija.

Ji tikina, kad dalyvaudama projekte laikėsi pozicijos, jog Astravo AE statybos vieta šalia Lietuvos sienos pasirinkta netinkamai.

„Deklaruodami principinę poziciją dėl saugos užtikrinimo ir netinkamai pasirinktos branduolinės elektrinės statybos vietos šalia Vilniaus, stengiamės perduoti vakarietišką branduolinės saugos reguliavimo patirtį ir skatinti Baltarusijos reguliatorių, priimant sprendimus, vadovautis pirmiausiai saugos prioritetu“, – nurodo inspekcija.

Praėjusią savaitę paskelbus, kad Lietuvos energetikos instituto mokslininkai konsultuoja Baltarusijos reguliuotoją „Gosatomnadzor“ dėl Astravo AE saugumo, Užsienio reikalų ministerija pasiūlė mokslininkams peržiūrėti savo poziciją. Tokią pat nuomonę antradienį pareiškė ir instituto steigėja Švietimo ir mokslo ministerija.

Energetikos ministro atstovė Aurelija Vernickaitė BNS teigė, kad jokios Lietuvos institucijos neturėtų dalyvauti jokiuose projektuose, kurie susiję su Astravo AE, nes Lietuvai pripažinus jėgainę grėsme nacionaliniam saugumui, baltarusiai tai gali naudoti propagandai.

LEI direktorius Sigitas Rimkevičius BNS teigė, kad projektu siekiama Baltarusijoje įdiegti vakarietiškus branduolinės saugos standartus ir, jo nuomone, tai duoda naudos. Anot jo, dėl pasitraukimo LEI apsispręs po pokalbių su Užsienio reikalų bei Švietimo ir mokslo ministerijomis.

Lietuva yra pagrindinė Astravo AE kritikė – ji ketina blokuoti jos gaminamos elektros importą ir taip apsunkinti jos statybos projektą.

65 proc. Lietuvos gyventojų mano, jog Astravo AE kelia grėsmę šalies saugumui, parodė naujienų agentūros BNS užsakymu rinkos tyrimų bendrovės RAIT atlikta visuomenės apklausa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius