-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltijoje pasirodęs „plūduriuojantis Černobylis“ sulaukė protestų, bet rusai žada masinę jų gamybą

„Plūduriuojančiu Černobyliu“ pramintas „Akademikas Lomonosovas“ skrodžia jūros bangas, tačiau kol kas be branduolinio kuro. 100 tūkst. gyventojų miestą energija galintis aprūpinti laivas sukėlė protestų bangą – kaip gali toks pavojingas laivas būtų plukdomas šalia kitų valstybių sienų. Britų žiniasklaida skelbia, kad pirmosios protestuoti ėmė Baltijos šalys, bet „Rosatom“ sako tik pradedantis tokių laivų masinę gamybą.
Plaukiojanti atominė elektrinė
Plaukiojanti atominė elektrinė / „Scanpix“/AP nuotr.

Pirmoji pasaulyje atominė elektrinė, kaip skelbia Rusijos valdžios kontroliuojamas „Rosatom“, jau jūroje. Sankt Peterburgo uostą palikęs „Akademikas Lomonosovas“ pradėjo ilgą kelionę Arkties link. Tačiau kol kas viskas vyksta ne pagal planą.

Kelionė Baltijos jūra sukėlė protestus

Praėjusį šeštadienį laivas išplaukė iš Sankt Peterburgo, kur jis buvo statomas nuo 2009 metų. Pradžioje planuota branduolinį kurą į laivą perkelti ir įjungti plaukiojančią atominę elektrinę dar šiame mieste, tačiau kilo kilo didelė abejonių banga, ar saugu, kai tokia atominė elektrinė keliauja per Baltijos jūrą. Susirūpinimą išreiškė ne tik Rusijos žalieji, bet ir šalys, šalia kurių būtų plukdomas laivas su branduoliniu kuru.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Plaukiojanti atominė elektrinė „Akademik Lomonosov“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Plaukiojanti atominė elektrinė „Akademik Lomonosov“

Britų „The Times“ skelbia, kad bendrą protestą išreiškė Baltijos šalys. Švedija ir Suomija taip pat parodė susirūpinimą. Tad visgi nuspręsta šių planų atsisakyti ir branduolinį kurą pakrauti, kai „Akademikas Lomonosovas“ pasieks Murmanską.

Rusijos „Greenpeace“ skelbia, kad surinko 11 tūkst. parašų, protestuojančių prieš planą branduolinį kurą į laivą pakrauti, jam dar stovint prie Sankt Peterburgo krantų.

Tikslą pasieks tik kitais metais

„Išbandyti branduolinį reaktorių tokiame tankiai apgyvendintame mieste kaip Sank Peterburgas yra mažų mažiausia neatsakinga. Tačiau šio „branduolinio Titaniko“ išplukdymas toliau nuo visuomenės akių nepaverčia jo mažiau pavojingu. Branduoliniai reaktoriai, kurie sukinėjasi aplink Arkties vandenyną, kelia milžinišką pavojų“, – pareiškė „Greenpeace“ ekspertas branduolinės energetikos klausimais Janas Chaverkampas.

„Rosatom“ buvo priversta atsižvelgti į „Greenpeace“ protestus, nes branduolinio kuro taip ir nepakrovė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Greenpeace“ logotipas
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Greenpeace“ logotipas

Kaip skelbia Rusijos valdžios kontroliuojamas koncernas „Rosatom“, laivo laukia ilga kelionė iki tikslo. Peveką jis galėtų pasiekti tik 2019 metais.

„Plūduriuojančiu Černobyliu“ pramintas laivas turėtų pasiekti Arktį ir ten savo energija maitinti toliau esančias gamyklas. Laivas turėtų būti prišvartuotas Čiukčių autonominėje apygardoje.

Ketina pradėti masinę gamybą

Tiesa, atominiai reaktoriai „Lomonosove“ jau nebenauji, jie buvo paimti iš branduolinių ledlaužių ir modifikuoti.

Laive sumontuoti du identiški atominiai reaktoriai, kurie galėtų tiekti energiją 100 tūkst. gyventojų miestui. Žaliųjų organizacijos baiminasi, kad incidento atveju katastrofos mastas būtų milžiniškas.

Tačiau Rusijos žiniasklaida skelbia, kad „Rosatom“ ketina pradėti masinę tokių laivų statybą.

Šios plaukiojančios atominės elektrinės bus siūlomos Afrikos, Lotynų Amerikos, Pietryčio Azijos šalims.

Tačiau žalieji perspėja, kad tai gali būti pavojinga ne tik visam Arkties regionui, bet ir tankiai apgyvendintoms sritims.

Rusija, Kinija ir JAV konkuruoja dėl kontrolės Arktyje, ir tai jau kelia šaltojo karo įtampą tarp šalių. Rusija kontroliuoja jau daugiau nei pusę Arkties pakrantės, kur gali glūdėti 35 trilijonų JAV dolerių vertės naftos ir gamtinių dujų ištekliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius