Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltijos šalys ir EK derėsis dėl Astravo elektros boikoto

Lietuvai siekiant užkardyti Astravo atominės elektrinės (AE) elektros patekimą į Baltijos šalių rinką, trijų šalių ir Europos Komisijos (EK) atstovai trečiadienį renkasi į pirmąjį posėdį dėl galimybių įgyvendinti tokį boikotą.
Astravo atominė elektrinė
Astravo atominė elektrinė / „Scanpix“/AP nuotr.

Susitikime BEMIP formatu planuojama aptarti naują trišalę prekybos elektra su Rusija metodiką, Lietuvai nepatvirtinus ankstesnės metodikos, kurią jau taiko Latvija ir Estija.

„Metodika jau yra išsiųsta mūsų kaimynams, šią savaitę organizuojamas susitikimas BEMIP formatu, kuriame dalyvaus Europos Komisija, Lietuva, Latvija, Estija. Tikimės turėti progresą šioje srityje“, – po Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžio Prezidentūroje pirmadienį sakė energetikos ministras Dainius Kreivys.

D.Kreivio teigimu, pagrindinis naujos metodikos principas – neprekiauti fiziniu elektros srautu, tekančiu per Lietuvos-Baltarusijos sieną, o prekyba būtų galima tik elektra, tekančia per Latvijos ir Estijos jungtis su Rusija.

2020 metų gruodį Europos Vadovų Taryba (EVT) pavedė Komisijai pateikti pasiūlymus dėl elektros patekimo iš nesaugių trečiųjų šalių branduolinių jėgainių užkardymo. Lietuva ketina pasiūlyti Komisijai trišalę metodiką kaip sprendimą.

D.Kreivys, remdamasis „Litgrid“ duomenimis, yra sakęs, kad Lietuva per Latviją perka Astravo AE pagamintą elektrą ir už ją per metus sumokės apie 120 mln. eurų, jei prekyba tarp Rusijos ir Latvijos toliau vyks tokia pat apimtimi.

Lietuva teigia, kad pernai trijų Baltijos šalių parengta, tačiau tik Latvijos ir Estijos vienašališkai patvirtinta prekybos su trečiosiomis šalimis metodika neužkerta kelio baltarusiškai elektrai patekti į Baltijos šalis. Todėl Lietuva jos nepatvirtino ir siūlo naują.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius