Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltijos šalys nutraukė rusiškų dujų importą

Latvijos gamtinių dujų saugyklos operatorės vadovas šeštadienį pranešė, kad Baltijos šalys nebeimportuoja rusiškų gamtinių dujų.
Baltijos šalys
Baltijos šalys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Jeigu dar buvo kokių nors abejonių, ar galima nors kiek pasitikėti tiekimu iš Rusijos, dabartiniai įvykiai mums aiškiai rodo, kad pasitikėjimo nebėra“, – pareiškė „Conexus Baltic Grid“ generalinis direktorius Uldis Barisas.

„Nuo balandžio 1 dienos rusiškos gamtinės dujos nebeteka į Latviją, Estiją ir Lietuvą“, – pareiškė jis Latvijos radijui.

U.Barisas pridūrė, kad Baltijos rinkos poreikiams tenkinti šiuo metu naudojamos Latvijos požeminėje saugykloje saugomos dujų atsargos.

Lietuvos energetikos ministerija šeštadienį teigė, kad visas Lietuvos dujų poreikis patenkinamas per Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą. Pagal numatytą grafiką kas mėnesį terminalą pasieks po tris didelius suskystintų gamtinių dujų krovinius, kurių, planuojama, užteks visiems klientams. Jos atgabenamos iš JAV.

Galutinai atsisakyti rusiškų dujų nutarta, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pamėgino pasinaudoti Rusijos, kaip energijos išteklių galiūnės, statusu.

Rusijos ekonomikai susidūrus su beprecedente tarptautinių sankcijų banga, V.Putinas Europos Sąjungos (ES) šalis įspėjo, kad už rusiškas dujas joms teks atsiskaityti rubliais ir tam reikės atidaryti sąskaitas Rusijos valiuta.

Ketvirtadienį jis pareiškė, kad galiojančios sutartys bus sustabdytos, jeigu tokie mokėjimai nebus atliekami.

Jungtinės Valstijos jau uždraudė rusiškos naftos ir dujų importą, tačiau Europos Sąjunga, kuri 2021 metais iš Rusijos gavo apie 40 proc. blokui reikalingų dujų, šio importo iš Maskvos kol kas neatsisakė.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda paragino likusias ES valstybes nares pasekti Baltijos šalių pavyzdžiu.

„Nuo šio mėnesio – daugiau jokių rusiškų dujų Lietuvoje“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

„Mano šalis jau seniai priėmė sprendimų, kurie šiandien mums leidžia be jokio skausmo nutraukti energetinius ryšius su agresoriumi, – pridūrė jis. – Jeigu tai galime padaryti mes, tai gali padaryti ir likusi Europa!“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius