Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 29

Baltijos šalys pasitinka žiemą tuščiausia Europoje dujų saugykla

Estijos valstybinės perdavimo tinklų operatorės „Elering“ pranešime teigiama, kad Estijoje žiemą elektros energijos tiekimo sutrikimų tikimybė neegzistuoja, nes Baltijos šalyse yra pakankamai gamybos pajėgumų, kad būtų patenkinta ir didžiausia paklausa. Tačiau vien pajėgumų nepakanka. Kuro taip pat reikia elektros energijai gaminti, todėl padėtis regione tampa daug sudėtingesnė. Apie tai rašo Estijos leidinys „Postimees“.
Latvijoje esanti Inčiukalnio požeminė gamtinių dujų saugykla
Latvijoje esanti Inčiukalnio požeminė gamtinių dujų saugykla / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Nors Rytų Viru apskrityje žemėje slypinčių skalūnų yra tiek, kad „Eesti Energia“ prireikus dar daugelį metų gali aprūpinti Narvos elektrines, šiemet kritiška padėtis yra su gamtinėmis dujomis, kurios yra Latvijos ir Lietuvos žiemos elektros energijos gamybos pagrindas.

Pirmadienį Inčukalnio dujų saugykloje Latvijoje, kuri aptarnauja visas Baltijos šalis ir Suomiją, buvo tik 12,06 teravatvalandės dujų, t. y. 55 proc. saugyklos pajėgumų. Palyginimui, pernai tuo pačiu metu rezervuarai buvo užpildyti 75 proc., t. y. 4,5 teravatvalandės daugiau. Tačiau vasario pabaigoje dujų liko 5,5 teravatvalandės.

Taip pat neatrodo, kad Inčukalnio dujų atsargos pradės sparčiai didėti. „Šiuo metu atrodo, kad dabartinis dujų srautas mūsų regione padengia dabartinį suvartojimą ir jau dabar mažai tikėtina, kad rudens laikotarpiu saugyklų pajėgumai gerokai padidės“, – situaciją įvertino valstybinės įmonės „Elering“ komunikacijos projektų vadovas Elo Ellermaa.

Iki rugpjūčio 18 d. dujų saugyklą Latvijoje pavykdavo pildyti kiekvieną dieną, tačiau po to, kai Latvijos energetikos milžinė „Latvenergo“ dėl didelių elektros kainų galutinai uždarė savo dujų elektrinę, dujų saugyklos pildymas buvo visiškai sustabdytas. Tuo pat metu iki šiol pasiektas 55 proc. rodiklis yra prasčiausias tarp ES valstybių narių.

Nepaisant Rusijos trukdžių, ES valstybėms narėms pavyko vidutiniškai 77 proc. užpildyti savo rezervuarus. Vokietija, kuri labai susirūpinusi dėl dujų tiekimo, sukaupė 80 proc., o iki lapkričio mėn. planuoja sukaupti 90 proc.

Be SGD terminalo nepavyks išsiversti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius