Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Baltpool“ įvertino, kiek kitą sezoną gali kainuoti biokuras

Energijos išteklių biržos operatorės „Baltpool“ prekybos vadovas Vaidotas Jonutis sako, kad atsižvelgiant į šiuo metu besiformuojančią malkinės medienos kainą bei pirmuosius ilgalaikius biokuro sandorius, kitą sezoną ši kuro rūšis gali kainuoti apie 22–25 eurus už megavatvalandę (MWh).
Vilniaus antroji termofikacinė elektrinė. Biokuras, kuris netrukus sudegs ir virs šiluma
Vilniaus antroji termofikacinė elektrinė. Biokuras, kuris netrukus sudegs ir virs šiluma / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Praėjusį šildymo sezoną Lietuvoje vidutinė biokuro kaina siekė 23,58 euro už MWh ir buvo buvo 40 proc. mažesnė palyginti su 2022–2023 metų sezonu, kai ji siekė 38,9 euro už MWh, ketvirtadienį pranešė „Baltpool“.

Pasak V.Jonučio, šiuo metu biokuro biržoje kitam sezonui sudarytas tik vienas ilgalaikis sandoris, kuris siekia maždaug 22 eurus už MWh – 30 proc. pigiau nei tuo pačiu metu pernai, kai pirmieji sandoriai siekė 32 eurus. Vis dėlto, jo teigimu, ilgalaikiai sandoriai šiuo metu yra 25 proc. brangesni nei vadinamieji spot'iniai.

Pasak V.Jonučio, šiuo metu taip pat formuojasi maždaug 38 eurų už kietmetrį siekianti malkinės medienos kaina.

„Turime šiek tiek rezervo sandorių, tačiau kažkokio labai aiškaus kainų lygio, kad jis jau formuojasi, dar neturime. Matomai, visi rinkos dalyviai laukia, kur yra tas kainos lygmuo, kažkokio orientyro“, – teigė V.Jonutis.

„Šiandien vyksta nebyli kova tarp pirkėjų ir pardavėjų: vieni tikisi, kad bus maždaug praėjusių kainų lygmuo, kiti mano, kad spot'inė rinka yra pakankamas orientyras pradėti ilgalaikius sandorius. Mano akimis žiūrint reikėtų orientuotis į šitą kainų lygį (22–25 eurai už MWh), nes įprastai ši tendencija pasiteisindavo“, – teigė „Baltpool“ atstovas.

Iš biokuro pagaminama apie 75 proc. Lietuvoje centralizuotai tiekiamos šilumos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius