-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Baltpool“: biokuro kainos Lietuvoje pasiekė naujas žemumas

Tarptautinės biokuro biržos „Baltpool“ duomenimis, trumpalaikių biokuro sandorių (angl. SPOT) kaina Lietuvoje pasiekė 27,74 Eur/MWh. Kaina mažėjo septintą savaitę iš eilės ir buvo 16,8 proc. mažesnė, lyginant su prieš mėnesį buvusia kaina (33,36 Eur/MWh), ir net 43,3 proc. mažesnė, palyginti su pernai rugsėju, kai buvo pasiektas kainų pikas – 48,93 Eur/MWh, rašoma „Baltpool“ pranešime spaudai.
Biokuras
Biokuras / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 2 Energetika Biokuras

„Baltpool“ atstovų teigimu, atpigęs biokuras šalies miestuose lemia pingantį šildymą gyventojams – nuo šildymo sezono pradžios šilumos kilovatvalandės kaina sumažėjo beveik 16 proc.

„Prasidėjus šildymo sezonui stebime aiškią kainų mažėjimo tendenciją. Viena iš priežasčių – šiemet biokuro poreikis yra mažesnis nei ankstesniais metais. Statistiškai sausio - vasario mėnesiais biokuro vartojimas pasiekia piką, tačiau šiemet poreikis buvo 10-20 proc. mažesnis nei įprastai.

Mažesnę biokuro paklausą lemia šilta žiema. Be to, dėl sausų orų biokuro gamintojai neturėjo didelių problemų patekti į miškus. Praėjusiais metais biokuro kainas šildymo sezono pabaigoje pirmiausia kėlė Ukrainoje prasidėjęs karas ir baltarusiško biokuro importui paskelbtos sankcijos. Dabar biokuro pasiūla yra pakankama, o spekuliacinė įtampa – nuslūgusi“, – teigė „Baltpool“ Prekybos vadovas Vaidotas Jonutis.

Pasak V.Jonučio, Lietuvoje biokuro kaina, kurią moka šilumos tinklai, yra tiesiogiai perkeliama į šilumos tarifą, tad gyventojams – tai džiugi žinia. „Lietuvoje, skirtingai nei pavyzdžiui, kaimyninėje Latvijoje, biokuro kainos pokyčiai iš karto atsispindi gyventojų gaunamose sąskaitose.

Biokuro kaina sudaro apie 70 proc. šilumos tarifo, tad biokuro kainos sumažėjimas apie 20 proc. leidžia šildymo kainą sumažinti 10-15 proc. Tiesa, biokuro pirkimo strategija kiekviename mieste nevienoda. Šiemet kainų pokyčius pajus gyventojai tuose miestuose, kuriuose biokuras daugiau perkamas trumpalaikiais sandoriais“, – sakė V.Jonutis.

Pasak „Baltpool“ Prekybos vadovo, kainų tendencijas toliau turėtų lemti kovo mėnesio oro temperatūra, nors didelių kainos šuolių rinkoje ir nesitikima.

„Jei pernai panašiu metu rinką sudrebino daug neigiamų naujienų vienu metu – prasidėjęs karas Ukrainoje ir baimės dėl biokuro trūkumo, šiemet rinką palaiko teigiamos naujienos – palyginti šilti orai, pilni biokuro tiekėjų sandėliai bei krentanti dujų kaina, kuri signalizuoja, kad emocinės įtampos rinkoje buvo pervertintos. Kovas dar nėra tas mėnuo, kai šildymo poreikis būtinai mažėja – priešingai, šilumos poreikis šiemet kaip tik gali nustebinti lyginant su vasario mėnesiu.

Tačiau prognozuočiau, kad dabartinis kainų lygis – apie 25-30 Eur/MWh – turėtų išsilaikyti ir artimiausiu metu. Šis kainų lygis yra optimalus, leidžiantis pelningai dirbti biokuro žaliavos gamintojų grandinei bei aprūpinti valstybę vietiniu kuru“, – kalbėjo V.Jonutis.

Kaip pasakoja V.Jonutis, prognozuoti kainas kitam šildymo sezonui kol kas sudėtinga, tačiau rinkos žaidėjai teigiamai vertina tai, kad biokuro pasiūlos klausimai šalyje yra sprendžiami.

„Kol kas aiškumo dėl kito šildymo sezono nėra daug, tačiau gera naujiena būtų ta, kad Lietuva, prieš metus kalbėjusi, kad pati biokuru apsirūpinti negali, šiandien įsitikino, kad gali – ir tai yra tik kainos ir žaliavos prieinamumo klausimas. Šiuo metu visi – tiek verslas, tiek ir valstybės institucijos – dirba tam, kad padidintų žaliavos gavybą ir užtikrintų pakankamą žaliavos pasiūlą“, – vertino V.Jonutis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius