-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Bloomberg“: Indija perka vis daugiau pigios naftos iš Rusijos, kad ją perdirbtų Vakarams

Indija vis dažniau su nuolaidomis perka naftą iš Rusijos, kurią Indijos gamyklos perdirba į naftos produktus, skirtus parduoti Europos Sąjungai (ES) ir Jungtinėms Valstijoms, praneša „Bloomberg“.
Naftos gręžinys Rusijoje
Naftos gręžinys Rusijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Tai atitinka Vakarų planą sumažinti Rusijos pajamas iš žaliavų pardavimo, bet kartu neišprovokuoti pasaulinės energetikos krizės. Pati Indija 85 proc. savo poreikių patenkina importuodama Rusijos naftą, rašo Tvnet.lv.

Analitikų bendrovės „Kpler“ duomenimis, praėjusį mėnesį per vieną dieną Indija į JAV išsiuntė apie 89 000 barelių benzino ir dyzelino, o tai yra ketverių metų rekordas. Kasdienis mažo sieringumo dyzelino tiekimas į Europą sausio mėn. siekė 172 000 barelių – daugiausiai nuo 2021 m. spalio mėn.

15min skelbė, kad vasario 5 d. Europoje įsigaliojo rusiškų degalų embargas.

Be to, ES ir Didžiojo septyneto šalys įvedė naftos kainų viršutines ribas – Vakarai už barelį „Urals“ naftos negali mokėti daugiau nei 60 dolerių.

Vakarų šalių naftos pirkimas iš blokui nepriklausančios šalies tikriausiai neprieštarauja ES taisyklėms, rašo „Bloomberg“, ir netgi atitinka jos politiką – iš Indijos eksportuojama rafinuota produkcija nebelaikoma Rusijos produktu.

„Indijos noras pirkti daugiau rusiškos naftos su didesne nuolaida yra ne klaida, o gudrybė Vakarų planuose, kaip sukelti V.Putinui ekonominį skausmą, nepakenkiant sau“, – mano Kolumbijos universiteto Pasaulinės energetikos politikos centro direktorius, buvęs buvusio JAV prezidento Barako Obamos administracijos patarėjas, Jasonas Bordoffas.

Anksčiau, šių metų sausį, buvo pranešta, kad Indijos valdžia yra pasirengusi prireikus paremti Vakarų šalių koalicijos įvestas Rusijos naftos kainų viršutines ribas.

„Telegraph India“, remdamasis šaltiniais Indijos vyriausybėje, rašė, kad vidutinė rusiškos naftos barelio kaina yra 53-56 JAV doleriai. Kita vertus, „Reuters“ pranešė, kad kai kurios naftos partijos buvo siunčiamos iš Rusijos į Indiją kainomis, kurios buvo net mažesnės už gamybos sąnaudas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius