-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Brent“ kaina tvirtai laikosi virš 50 JAV dolerių už barelį kartelės

Investuotojams viliantis, kad pagrindiniai „juodojo aukso“ gamintojai įšaldys gavybą, o nemaža naftos ir jos produktų paklausa JAV neslūgs, „Brent“ rūšies naftos kaina penktadienio ryte tvirtai laikosi virš 50 JAV dolerių už barelį kartelės.
Naftos pramonė
Naftos pramonė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos (OPEC) nariai ir karteliui nepriklausantys jų konkurentai kitą mėnesį Alžyre surengs neoficialų susitikimą. Pastaruoju metu sklandė kalbos, kad jų derybose, be kita ko, gali būti kalbama apie būdus stabilizuoti naftos rinką, kurioje jau ilgą laiką stebimas pasiūlos perteklius.

Be to, oficialūs JAV vyriausybės duomenys parodė, kad JAV komercinės naftos atsargos rugpjūčio 12 dieną pasibaigusią savaitę sumažėjo 2,5 mln. barelių, o benzino atsargos smuko 2,7 mln. barelių.

Naftos kainų kilimą taip pat skatina JAV dolerio silpnumas.

Ketvirtadienį „Brent“ kaina pirmą kartą nuo liepos 4 dienos prekybos sesijos pabaigoje viršijo 50 JAV dolerių už barelį ribą.

„Naftos kainų pakilimą, be kita ko, paskatino buvusio OPEC prezidento Chakibo Khelilio pareiškimas, kad OPEC gali susitarti dėl gavybos įšaldymo, nes didžiausi organizacijos nariai jau yra pasiekę rekordinius gavybos lygius“, – pareiškė „IG Markets“ analitikas Angusas Nicholsonas.

Penktadienio ryte „Brent“ kaina spalio sandoriams ūgtelėjo 1 centu iki 50,9 JAV dolerio už barelį, o WTI rūšies naftos kaina rugsėjo sandoriams paūgėjo 13 centų iki 48,35 JAV dolerio už barelį.

Visgi analitikai abejoja, kad susitarimas dėl gavybos įšaldymo bus pasiektas. Jie primena, kad ankstesnis bandymas susitarti dėl tokios priemonės žlugo, nes Iranas atsisakė dalyvauti tokiame susitarime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius