-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 19 /20:16

ES pasiekė susitarimą dėl 180 eurų dujų kainų „lubų“

Europos Sąjungos (ES) energetikos ministrai po ne vieno mėnesio ginčų pirmadienį pagaliau sutarė dėl bloke galiosiančios gamtinių dujų kainų viršutinės ribos, kuri sieks 180 eurų už megavatvalandę (MWh) ir įsigalios vasario viduryje.
Kylančios dujų kainos
Kylančios dujų kainos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Susitarti nebuvo paprasta“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė Maltos energetikos ministrė Miriam Dalli.

Susitarimas, išdėstytas Europos Tarybos pareiškime, pašalina kliūtis patvirtinti kitas iš anksto sutartas priemones, kuriomis siekiama sušvelninti dėl Rusijos karo Ukrainoje Europą ištikusios energijos krizės poveikį.

Tai, be kita ko, yra bendras dujų pirkimas, būsimas naujas lyginamasis indeksas dujų kainų nustatymui ir paspartintos leidimų atsinaujinančiųjų išteklių energijos projektams išdavimo procedūros.

Išspręsti nesutarimus dėl dujų kainų „lubų“ 27 ES valstybėms narėms prireikė keturių mėnesių.

Dalis valstybių narių norėjo kuo skubiau sumažinti dėl Rusijos karo Ukrainoje smarkiai pakilusias dujų kainas nustatant viršutinę ribą, kurios elektros gamybai naudojamų dujų kaina negalėtų viršyti.

Kitos valstybės narės, visų pirma Vokietija, nenorėjo, kad kainų viršutinę ribą būtų pernelyg lengva aktyvuoti, nes tai, jų nuomone, galėtų atgrasyti suskystintų gamtinių dujų (SGD) tiekėjus ir jie rinktųsi pelningesnes Azijos rinkas.

Galiausiai Vokietija nubalsavo už 180 eurų kainų „lubas“, nors šis lygis yra gerokai žemesnis, palyginti su Europos Komisijos iš pradžių siūlyta 275 eurų viršutine riba, pranešė vienas ES diplomatas.

Komisijos siūlytos griežtos sąlygos, kuriomis būtų aktyvuota kainų viršutinė riba, buvo gerokai sušvelnintos.

ES dokumente nurodoma, kad nuo vasario 15 dienos galiosianti kainų „lubų“ tvarka būtų taikoma tuo atveju, jeigu ateinančio mėnesio dujų kaina Nyderlandų TTF biržoje tris darbo dienas iš eilės viršytų 180 eurų už MWh ribą ir per tą pat laikotarpį būtų bent 35 eurais didesnė už SGD referencinę kainą pasaulio rinkose.

Dujotiekiu tiekiamų gamtinių dujų lyginamoji kaina Europoje pirmadienį rinkoje buvo kiek mažesnė nei 112 eurų už megavatvalandę. Vasarą ji buvo trumpam pakilusi iki beveik 340 eurų už megavatvalandę.

„Sugebėjome pasiekti labai svarbų susitarimą dėl dujų kainų „lubų“, – pareiškė ministrų susitikimui pirmininkavęs Čekijos pramonės ministras Jozefas Sikela, kurio šalis šį pusmetį pirmininkauja ES Tarybai.

„Taigi Europa turės paketą priemonių, kurios jai padės pasirengti kitai žiemai ir apginti piliečius ir bendroves nuo per didelių kainų svyravimų.“

„Suprasti jos [viršutinės ribos] galutinį poveikį nebuvo paprasta, atsižvelgiant į visus numatytus saugiklius“, – tviteryje parašė Simone Tagliapietra (Simonas Taljapjetra), ES energetikos klausimus analizuojantis ekspertas iš Briugelio instituto.

„Jokių stebuklingų priemonių nėra“, – įspėjo jis ir pridūrė, kad ES šalims vis vien reikia mažinti deginant dujas gaminamos energijos paklausą ir daugiau dėmesio skirti perėjimui prie ekologiškesnių energijos šaltinių.

Tuo tarpu Prancūzijos energetikos ministrė Agnes Pannier-Runacher (Anjes Panjė-Runašer) pareiškė, kad dabar, pasiekus susitarimą dėl dujų kainų „lubų“, būtina sutelkti dėmesį į ES energetikos rinkos ilgesnės trukmės reformą, kurią įgyvendinant dujų kaina būtų atsieta nuo elektros kainos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius