-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsimoje gamtinių dujų saugykloje – tiriamieji gręžimai

Telšių rajone, netoli Syderių kaimo, pirmadienį pradėti būsimos, Lietuvoje analogų neturinčios, gamtinių dujų saugyklos tiriamieji gręžimai, po kurių paaiškės ar ši vieta tinkama dujų sandėliavimui po žeme. Naujoji saugykla, kaip ir būsimas Suskystintų gamtinių dujų terminalas Klaipėdos uoste, užtikrintų energetinę šalies nepriklausomybę.
Syderiuose pirmadienį oficialiai pradėti gręžimo darbai, po kurių paaiškės, ar ši vieta tinkama milžiniškai suskystintų gamtinių dujų saugyklai po žeme įrengti.
Syderiuose pirmadienį oficialiai pradėti gręžimo darbai, po kurių paaiškės, ar ši vieta tinkama milžiniškai suskystintų gamtinių dujų saugyklai po žeme įrengti. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

2004 m. Lietuvoje buvo geologų įvertintos kelios vietos, kur būtų galima įrengti tokias saugyklas. Palankiausiai įvertintos apylinkės prie Syderių. Tačiau seisminiai tyrimai, anot specialistų, nėra šimtu procentų patikimi. „Atlikę pirmuosius gręžimus ištirsime ar po gruntas po žeme yra sandarus., t.y. ar nėra kokių lūžių, dėl kurių sandėliuoti dujas čia būtų nesaugu“, – aiškino „Lietuvos energijos“, įgyvendinančios Syderių požeminės gamtinių dujų saugyklos projektą, generalinis direktorius Dalius Misiūnas. 

Specialia technika bus gręžiama iki 1,5 kilometro gylio. Taip pat bus gręžiama ir į šonus, nes požeminės saugyklos numatyta ir vertikalios, ir horizontalios. 

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Dalius Misiūnas
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Dalius Misiūnas

Tyrimų rezultatai paaiškės kitų metų pavasarį, jei jie būtų palankūs – prasidės objekto poveikio aplinkai vertinimo procedūros, atliekami ekonominiai vertinimai. 

Numatyta, kad šioje saugykloje galėtų būti sandėliuojama apie 0,5 mlrd. kub. metrų gamtinių dujų. Tokio kiekio Lietuvos ūkio ir gyventojų poreikiams tenkinti pakaktų maždaug 60 dienų. Skaičiuojama, kad Lietuva per metus suvartoja apie 3 mlrd. kub. metrų gamtinių dujų.

„Be to, tai leistų sumažinti gamtinių dujų kainą – nupirkus pigesnes dujas vasarą, jas būtų galima kurį laiką sandėliuoti ir tiekti vartotojams už mažesnę kainą, kai tuo tarpu rinkoje žiemą dujos brangta, nes labai išauga suvartojimas“, – aiškino D.Misiūnas. 

Iki šiol Lietuva tokios saugyklos neturėjo. Artimiausia saugykla – Latvijoje, Inčukalnyje. Lenkijoje įrengtos šešios tokios saugyklos. 

Beje, gręžimo darbus specialia technika Syderiuose ir atlieka Lenkijos dujų ir naftos kompanija „Diament“, jau turinti patirties tokiuose objektuose. Lenkų specialistams talkina komanda iš bendrovės „Minijos nafta“. Projekte subrangovų teisėmis taip pat dalyvauja patyrę ekspertai iš Vokietijos ir Lenkijos.

Pirmajam darbų etapui skirta apie 17 mln. Lt.

Požeminės gamtinių dujų saugyklos projektą Lietuva inicijavo 2009 metais. Įvertinus 129 geologines struktūras, potencialiai tinkamiausia vieta pripažinta būtent Syderių vietovė. Čia vidutiniškai 1500 metrų  gylyje slūgsantis vandeningas smiltainis galėtų būti naudojamas gamtinių dujų saugojimui.

Atlikus tyrimus, gręžimo aikštelės bus likviduotos, žemės sklypai – rekultivuoti, atkuriant pirminę jų būseną.

Šiuo metu pasaulyje veikia apie 650 požeminių gamtinių dujų saugyklų, beveik 440 – JAV.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius