Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs OPEC vadovas mano, kad susitarimas dėl naftos gavybos įšaldymo yra įmanomas

Rugsėjį Alžyre vyksiančio neformalaus Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) narių susitikimo metu šalys gali susitarti dėl naftos gavybos apribojimo, nes gavyba jau siekia maksimalų lygį, mano buvęs kartelio prezidentas ir buvęs Alžyro energetikos ministras Šakibas Chelilis.
OPEC
OPEC / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Balandį šalims nepavyko susitarti dėl naftos gavybos apimčių įšaldymo, tačiau dabar daugumos OPEC narių, įskaitant Saudo Arabiją, Iraną, Iraką, taip pat karteliui nepriklausančią Rusiją, gavybos lygis siekia maksimumą arba yra netoli jo.

„Egzistuoja visos sąlygos pasiekti susitarimą“, – naujienų agentūrai „Boomberg“ duoto interviu metu sakė Š.Chelilis.

Jo teigimu, kadangi esamas gavybos lygis jau yra beveik maksimalus, bet koks susitarimas dėl gavybos įšaldymo veikiau turėtų „psichologinį“ poveikį. Tačiau toks susitarimas vis tiek turės teigiamų pasekmių pasaulinei naftos rinkai.

Buvęs OPEC vadovas taip pat mano, kad pasaulinis naftos pasiūlos perteklius jau mažėja, ir visiško rinkos balanso galima tikėtis ateinančiais metais.

Kitas OPEC vadovas ir buvęs Kataro energetikos ministras Abdullah bin Hamadas mano, kad rinkoje vis dar yra 1,2-1,5 mln. barelių per parą naftos pasiūlos perteklius, ir visiško balanso teks palaukti iki kitų metų pabaigos.

Jis pažymėjo, kad „sunku pasakyti“, ar OPEC narėms ir karteliui nepriklausančioms šalims pavyks susitarti dėl gavybos įšaldymo. Tačiau jis pridūrė, kad dar vienas susitikimas be rezultato „padarys didelės žalos“.

„OPEC šalys ir karteliui nepriklausančios valstybės turėtų būti labai atsargios rengdamos susitikimą ne tinkamo sutarimo ir pasirengimo“, – sakė jis.

Savo ruožtu Irano naftos ministras Bijanas Namdaras Zangeneh kol kas dar neapsisprendė, ar dalyvaus OPEC susitikime Alžyre, „Bloomberg“ sakė Irano naftos ministerijos atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius