Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čekija planuoja iki 2036 metų pastatyti naują branduolinį reaktorių

Čekija planuoja iki 2036 metų pastatyti naują šalies pietuose veikiančios Dukovanų atominės elektrinės (AE) branduolinį reaktorių, pareiškė šalies ministras pirmininkas Andrejus Babišas.
Temelino atominė elektrinė Čekijoje
Atominė elektrinė Čekijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jis pridūrė, jog tiekėjas bus pasirinktas iki 2022 metų pabaigos, o statyba bus pradėta 2029-aisiais.

„Energetinis saugumas yra mūsų prioritetas. Tai taip pat yra susiję su tuo, kas vyksta Europoje – klimato kaita ir išmetamaisiais teršalais“, – pareiškė premjeras reporteriams.

Kaip pavyzdį jis paminėjo Prancūziją, kurioje atominėms elektrinėms tenka 75 proc. šalyje pagaminamos elektros energijos. Čekijoje ši dalis, anot jo, sudaro 30 procentų.

„Prancūzija yra ... iniciatyvos, kuria siekiama iki 2050 metų iki nulio sumažinti išmetamą anglies dioksido kiekį, lyderė ir aš suprantu, kodėl“, – pareiškė A.Babišas.

„Atominė energija yra švari, ją gaminant neišmetama teršalų“, – pažymėjo premjeras ir pridūrė, jog Čekija nori, kad atominėms elektrinėms tenkanti šalies elektros gamybos dalis iki 2040 metų padidėtų iki 40 procentų.

Valstybės valdoma energetikos grupė CEZ Čekijoje turi dvi atomines elektrines – Dukovanų ir Temelino, kurios abi veikia šalies pietuose.

2018 metais elektros gamyba šiose dviejose elektrinėse padidėjo nuo 28,3 teravatvalandės (TWh) metais anksčiau iki beveik 30 TWh ir tai sudarė pusę viso CEZ pagaminto elektros energijos kiekio.

CEZ generalinis direktorius ir valdybos pirmininkas Danielas Benešas yra sakęs, jog iš rangovų tikimasi sulaukti penkių pasiūlymų statyti naują reaktorių, kuris turėtų kainuoti 140–160 mlrd. kronų (5,5–6,2 mlrd. eurų).

Čekijos žiniasklaidoje buvo skelbta, jog pasiūlymus gali pateikti Rusijos „Rosatom“, Prancūzijos EDF, Pietų Korėjos KHNP, Kinijos „China General Nuclear Power“, Jungtinių Valstijų „Westinghouse“, taip pat bendroji „Areva“ ir „Mitsubishi" įmonė „Atmea“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius