Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Chevron“ iš Lietuvos varę valstiečiai ir žalieji be konkurso suteikė plotus ieškoti naftos ir dujų

Trečiadienį Vyriausybė be konkurso sutiko išduoti leidimą bendrovei „LL investicijos“ Vakarų Lietuvoje ieškoti naftos arba dujų, o jei jų bus rasta – jas ir išgauti. Taigi tai pačiai bendrovei, kurios pusę akcijų valdė JAV korporacija „Chevron“. Geologijos tarnybos vadovas Jonas Satkūnas patvirtino, kad jeigu bus rasta naftos arba dujų, galimas ir hidraulinio plėšymo būdas, dėl ko „Chevron“ sulaukė žaliųjų protestų ir paliko Lietuvą.
Piketas prieš "Chevron"
Piketas prieš "Chevron" / Mato Dauginio/15min.lt nuotr.

„LL Investicijų“ finansų direktorius Virgilijus Petuška pradžiugo sulaukęs 15min skambučio. Bendrovė, kurią valdė „Chevron“, dar prieš pusmetį prašė jai be konkurso suteikti leidimą žvalgyti ir išgauti naftą netoli Klaipėdos esančiuose žemės plotuose. Pusmetis praėjo, ir tik dabar Vyriausybė sutiko suteikti leidimą. Trečiadienį per Vyriausybės posėdį toks sutikimas buvo duotas.

„Mums įstatymai leidžia prašyti Vyriausybės, kad leidimas būtų suteiktas ne konkurso tvarka“, – 15min teigė V.Petuška.

Korporacija valdė bendrovę

Bendrovei niekas nedraudžia naudoti hirdaulinio uolienų plėšymo, – sakė J.Satkūnas.

Vos prieš trejus metus iš Lietuvos pasitraukė JAV kompanija „Chevron“, neatlaikiusi gyventojų protestų ir valdžios mindžikavimo. JAV energetikos korporacija tuo metu valdė 50 procentų bendrovės „LL investicijos“, kuri Šilutės rajone žvalgėsi naftos.

„Chevron“ tuo metu Lietuvoje žadėjo investuoti į skalūninės naftos ir dujų žvalgybą, tačiau galiausiai atsitraukė ir investavo kitose šalyse. JAV korporacija šalį paliko ir po aktyvios žaliųjų kritikos. Kovoje prieš „Chevron“ dalyvavo ir Ramūnas Karbauskis. Jis dažnai publikuodavo savo komentarus spaudoje, kurioje aštriai kritikuodavo „Chevron“ žingsnius Lietuvoje, jų ketinimus ieškoti naftos ir dujų.

Mato Dauginio/15min.lt nuotr./Piketas prieš "Chevron"
Mato Dauginio/15min.lt nuotr./Piketas prieš "Chevron"

Tačiau trečiadienį Vyriausybė be konkurso išdavė leidimą tai pačiai UAB „LL investicijos“ žvalgytis naftos Vakarų Lietuvoje. Taigi bendrovei be konkurso bus suteiktas leidimas žvalgyti žemės plotą, ir siurbti angliavandenilius, jei jų bus rasta.

Beje, dar ir šiandien iš „Chevron“ išgręžto gręžinio teka nafta.

Tada piktinosi, o dabar dega žalią šviesą

Tokį pasiūlymą parengė Aplinkos ministerija, o bendrovė pernai birželį pateikė prašymą išgauti angliavandenilius be jokio konkurso. Beje, aplinkos ministras Kęstutis Navickas yra deleguotas „valstiečių“ sąjungos.

15min primena, kad 2013 metais vienas iš aktyviausių protestuotojų prieš „Chevron“ buvo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis.

„Šalies pilietis negali pirtelės savo žemėje be krūvos leidimų ir popierių pasistatyti, o „Chevron“ korporacija gauna leidimą šeimininkauti Vakarų Lietuvos žemėse be jokių teisinių saugiklių, tiesiog nusipirkdama lietuvišką naftos gavybos įmonę“, – tuo metu piktinosi R.Karbauskis, minėdamas bendrovę „LL investicijos“.

AM nuotr./Skalūnų gavyba
AM nuotr./Skalūnų gavyba

Pasak „LL Investicijos“ finansų direktoriaus, tuo metu „Chevron“ Lietuvoje vien tik už plotų žvalgymą žadėjo tuometinei valdžiai milijonines investicijas. JAV korporacija Lietuvoje buvo ir laimėjusi Vyriausybės skelbtą konkursą

Pirmiausia žvalgysis

Tačiau šiandien jokių protestų niekas nerengia, o Aplinkos ministerija teigia, kad bendrovė turi teisę į leidimą be konkurso. Leidimas bendrovei bus suteiktas ieškoti, žvalgyti ir išgauti angliavandenilius. Plotas yra šalia Gedikų ir Veiviržėnų, netoli šio sklypo naftos ieško ta pati „LL Investicijos“ bei „Minijos nafta“.

15min.lt/Jurgitos Lapienytės nuotr./Skalūnų dujų paieškos Šilalėje
15min.lt/Jurgitos Lapienytės nuotr./Skalūnų dujų paieškos Šilalėje

„Mes ten ieškosime naftos, nes kitas mūsų plotas yra šalia, tai čia tik jo tęsinys. Ar naudosime hidraulinį plėšymo būdą? Būtų sudėtina, nes viskas sugriežtinta. Bet pirmiausia ten reikia kažką rasti, o po to žiūrėsime“, – teigė V.Petuška. Jis sakė, kad dokumentai leidimui buvo pradėti rengti dar prieš dvejus metus.

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./„ Virgilijus Petuška
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./„ Virgilijus Petuška

„Viskas labai ilgai trunka, į Geologijos tarnybą su prašymu kreipėmės prieš pusmetį, pradžiuginote su žinia, kad pagaliau pasiekė ir Vyriausybę mūsų prašymas“, – sakė jis.

Bendrovei „LL Investicijos“ vadovauja Natalja Haselton, o „Minijos naftai“ – jos sutuoktinis Thomas Milesas Haseltonas, Lietuvoje neoficialiai vadinami naftos verslo magnatais.

Geologijos tarnyba: gali būti naudojamas ir plėšymas

Geologijos tarnybos vadovas J.Satkūnas 15min patvirtino, kad „LL Investicijos“ galės išgauti naftą ir dujas bet kokius leistinu būdu.

„Gali būti panaudojamas ir hidraulinis uolienų plėšymas, jei ten bus rasta kas nors. Tikai niekas nedraudžia to daryti“, – teigė J.Satkūnas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Jonas Satkūnas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Jonas Satkūnas

Jis sakė, kad bendrovė turi teisę gauti be konkurso leidimą žvalgytis plote, kuris yra šalia jau žvalgomo. Atlikti tyrimai parodė, kad tame plote gali būti naftos arba dujų.

„Taigi nepaneigiu galimybės, kad bus naudojamas ir hidraulinis uolienų ardymas atitinkant visus reikalavimus“, – sakė Geologijos tarnybos vadovas. Jis tik priminė, kad suteikiamas leidimas žvalgyti ir išgauti angliavandenilius, o į tai įeina ir nafta, ir dujos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius