-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Chevron“ Katare pastatys 6 mlrd. JAV dolerių vertės naftos chemijos gamyklą

Kataras savaitgalį pasirašė 6 mlrd.JAV dolerių vertės susitarimą su amerikiečių naftos chemijos įmone „Chevron Phillips Chemical“ dėl gamyklos, kuri turės ir didžiausius etano krekingo pajėgumus Artimuosiuose Rytuose, ir kurioje gamtinės dujos virs polietilenu ir kitais plastikais, statybos.
Naftos gavyba
Naftos gavyba / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Nafta Kataras Chevron

Kompleksas „Ras Laffan Petrochemicals“, kuris per metus pagamins 2,1 mln. tonų etileno ir 1,7 mln. tonų polietileno darinių, pradės veikti 2026 metais.

Naujoji gamykla išmes „mažiau atliekų ir šiltnamio efektą sukeliančių dujų“ nei panašios gamyklos visame pasaulyje, pareiškė Kataro energetikos ministras ir „QatarEnergy“ generalinis direktorius Saadas Sherida al-Kaabi.

„QatarEnergy“ valdys 70 proc. bendros įmonės akcijų, o likusius 30 procentų – Teksase įsikūrusi „Chevron Phillips“.

„Tai yra didžiausia „QatarEnergy“ investicija į Kataro naftos chemijos sektorių ir pirmoji tiesioginė investicija per 12 metų“, – pažymėjo S. Sherida al-Kaabi per sutarties pasirašymo ceremoniją Dohoje.

„Ras Laffan Petrochemicals“ padvigubins Kataro etileno gamybos pajėgumus ir padidins polimerų gamybą nuo 2,6 mln. tonų iki daugiau nei 4 mln. tonų per metus.

Apskritai Kataro naftos chemijos gamybos pajėgumai padidės iki beveik 14 mln. tonų per metus.

Investicija „žymi svarbų etapą „QatarEnergy“ tolesnėje plėtros strategijoje“, teigė S.Sherida al-Kaabi.

Etano krekingo metu dujos virsta etilenu – aplinkos apsaugos aktyvistai aršiai kritikuoja šio proceso naudojimą dėl išmetamų teršalų, – o etilenas ir polietilenas naudojami daugelyje plastikinių gaminių, pradedant vamzdynais ir baigiant vandens buteliais ir maisto pakuotėmis.

Kataras turi dideles gamtinių dujų atsargas, įskaitant telkinį „North Field“, kuriame yra didžiausi pasaulyje dujų telkiniai ir kuris driekiasi po Persijos įlanka iki Irano teritorijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius