Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Cuadrilla“ Didžiojoje Britanijoje pradėjo skalūninių dujų gavybą hidraulinio ardymo budu

Energetikos bendrovė „Cuadrilla“ pirmadienį Didžiojoje Britanijoje, Lankašyre pradėjo skalūninių dujų gavybą hidraulinio ardymo būdu, nurodoma įmonės pranešime spaudai. Tai yra pirmasis kartas nuo 2011-ųjų, kuomet šalyje tokiu būdu yra išgaunamos skalūninės dujos.
Skalūnų gavyba
Skalūnų gavyba / AM nuotr.

Darbo pradžią dujų telkinyje lydėjo nepasitenkinimas – protestuotojai bandė užblokuoti pravažiavimą link telkinio važiavusiems „Cuadrilla“ darbuotojams, rašo leidinys „Financial Times“.

„Cuadrilla“ Lankašyre anksčiau jau taikė hidraulinio ardymo metodą, bet 2011-aisiais Blekpulo mieste buvo pradėti fiksuoti nedideli žemės drebėjimai, kuriuos vietiniai gyventojai susiejo su „Cuadrilla“ veikla. Po šio įvykio įmonei teko sustabdyti savo veiklą regione bei iš valdžios reikalauti naujų leidimų.

Darbus atnaujinti buvo planuojama jau praėjusią savaitę, bet grafikas turėjo būti pakoreguotas dėl stipraus vėjo.

Jungtinės Karalystės geologijos tarnyba 2013 metais skaičiavo, kad Boulando baseino Anglijos šiaurėje skalūninių dujų atsargos sudaro 23-65 trln. kubinių metrų, iš kurių išgauti įmanoma 1,8-13 trln. kubinių metrų. Tuo tarpu visa šalis per metus sunaudoja apie 77 mlrd. kubinių metrų dujų.

Naudojant hidraulinio ardymo metodą į uolienas, dirbtinai sukėlus didelį slėgį, įspaudžiamas vandens, smėlio ar dirbtinių kietų dalelių ir cheminių medžiagų mišinys, taip smarkiai padidinant uolienų storymės produktyvumą. Ši technologija egzistavo ne vieną dešimtmetį, bet masiškai buvo pradėta naudoti tik praėjusio amžiaus pabaigoje.

Pasipiktinimas šiuo metodu kyla dėl nuodingo vandens, kuris užsilieka po hidraulinio ardymo proceso, todėl kai kurios valstybės technologijai įvedė apribojimus bei draudimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius