-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Kreivys: „Išsisprendus geopolitinėms rizikoms, energijos kainos sugrįš atgal“

Seimo Darbo partijos frakcijoje antradienį apsilankęs energetikos ministras Dainius Kreivys sakė, kad energijos kainos turėtų grįžti į buvusį lygį, kai bus išspręstos geopolitinės rizikos. Jis taip pat akcentavo, kad išaugusių energijos kainų kompensavimas verslui reikštų ženklias išlaidas biudžetui.
Dainius Kreivys
Dainius Kreivys / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Susitikimo pradžioje D.Kreivys pristatė, jog Lietuvos tikslas – 2030 metais 90 proc. elektros energijos generuoti iš atsinaujinančių šaltinių. Siekiama, kad 2030 metais saulės elektrinės generuotų 2 gigavatus (GW) elektros energijos, sausumos vėjas – 3,6 GW, jūros vėjas – 1,4 GW.

„Su tokiais skaičiais būtume pirmame ES penketuke pagal atsinaujinančią energetiką“, – teigė D.Kreivys.

Šiuo metu turimų įrengtų vėjo elektrinių galia siekia 660 megavatų, įrenginėjama – 900 megavatų, saulės elektrinių galia siekia 250 megavatų, įrenginėjama galios už dar 200 megavatų.

Pristatydamas planus dėl elektromobilių, D.Kreivys sakė, jog 2030 metais šalyje planuojama turėti apie 230 tūkst. elektromobilių ir 60 tūkst. viešų ir privačių įkrovimo vietų.

„Dėliojame, kaip galėtų tinklas pasiskirstyti per Lietuvą, kaip galėtų atrodyti įkrovimo mechanizmai. Tai neturėtų būti pernelyg biurokratizuota“, – nurodė energetikos ministras.

Darbo partijos frakcijos narys Artūras Skardžius teiravosi ministro dėl elektros energijos biržos kainų skelbimo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Artūras Skardžius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Artūras Skardžius

„Sausį, kaip paskelbė visuomeninis tiekėjas, kaina standartiniam planui bus 16,7 cento už kilovatvalandę (kWh) su PVM, tačiau nepriklausomų tiekėjų, tarp kurių nėra jokios konkurencijos, kaina su PVM siekė 30 centų. Kaip dabar susiorientuoti patiems vartotojams, kaip yra reglamentuota, kas atlieka monitoringą, kad perkantys iš elektros biržos tiekėjai neapiplėšinėtų, neužsidėtų milžiniškų antkainių?“, – kritikos negailėjo A.Skardžius.

D.Kreivys sutiko, kad šiuo metu labiausiai kainos šoktelėjo asmenims, kurie nefiksavo elektros kainos.

„Gruodį tokiems žmonėms kaina buvo 33,62 cento. Dabar sausio vasario prognozė yra 23 centai su trupučiu, o tiems, kurie užfiksavo, yra 14 euro centų“, – dėstė ministras.

Tačiau A.Skardžius toliau spaudė ministrą su klausimais, kaip vartotojams susiorientuoti, kai, anot parlamentaro, jam „niekas nepadeda.“

„Jie nemato biržos kainos, jie neturi jokių derybinių galių. Jie palikti pliktu užpakaliu dilgynuose. Kada Energetikos ministerija kartu su Valstybine energetikos reguliavimo taryba (VERT) nustatys žaidimo taisykles, padės susiorientuoti tiems, kas gauna sąskaitas iš elektros tiekėjų?”, – klausimus kėlė A.Skardžius.

D.Kreivys sutiko, jog būtų galima skelbti daugiau informacijos apie ateities sandorių kainas, dabartines rinkos kainas.

„VERT yra įdėjęs pastangų, yra padarytas specialus tinklapis, kuris lygina visų tiekėjų kainas. Gal būtų galima, kad jame atsirastų ir ateities sandorių kainos, atsirastų dabartinė rinkos kaina, kad žmogus turėtų atskaitos tašką. Atkreipsime į tai VERT dėmesį, kad galėtų institucija padaryti tai“, – pažadėjo energetikos ministras.

Klausė dėl pagalbos verslui

Tuo metu Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas pagyrė ministeriją dėl laikinai sumažinto pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifo centralizuotam šildymui, tačiau kėlė klausimus ir dėl pagalbos verslui.

Anot parlamentaro, jiems sąskaitos už energiją kilo 4-6 kartus, o tai pajus ir vartotojai per galutines kainas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Fiodorovas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Fiodorovas

Į tai atsakydamas D.Kreivys teigė, jog pradėjus iš biudžeto kompensuoti įmonių sąnaudas, tai atsilieps viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimams.

„Jeigu mes iš biudžeto pradėsime visoms įmonėms dengti jų sąnaudas, pensininkai, mokytojai, medikai turės mažesnius atlyginimus. Tą reikia matyti. Niekados nežinome, kokia bus metų pabaiga“, – dėstė jis.

Be to, pasak D.Kreivio, neišsisprendusi ir geopolitinė situacija.

„Neaišku, kaip ateinantys trys, keturi mėnesiai ar pusė metų atrodys. Karo atveju reikės valstybei didžiules lėšas skirti iš biudžeto visko kompensavimui. Šiai dienai niekas nieko nežino, todėl į finansus reikia žvelgti atsakingai. Kai situacija išsispręs, bus galima laisviau kalbėti apie daugelį dalykų. Noriu dar kartą pasakyti, kad geopolitinei rizikai nurimus, energetinių kainos resursų grįš atgal“, – žadėjo D.Kreivys.

„Tarptautinės energetikos agentūros vadovo žodžiais, jei Rusija šiai dienai padidintų [dujų] tiekimą 20 proc. Europai, kainos sumažėtų perpus, tą pačią minutę. Europa pamokas išmoko, saugyklos bus pradėtos krauti vasarą, pavasarį, praėjus sezonui”, – pridūrė energetikos ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius