Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 08 /16:55

VERT mano, kad „Perlas energija“ elgiasi neteisėtai, tyrimo dabar imasi VVTAT

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) pirmadienį pareiškė, kad „Perlas energija“ sprendimas esamiems vartotojams naikinti fiksuotos kainos planus yra neteisėtas, pranešė energetikos ministras Dainius Kreivys. VERT vadovas vėliau patvirtino, kad nenutraukiant šių veiksmų įmonei grėstų iki 10 proc. metinės apyvartos siekiančios baudos, tačiau savo išvadą dėl situacijos dar turi pateikti Vartotojų teisių apsaugos tarnyba.
„Perlas Energija“
Dainius Kreivys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Pirmiausia, noriu pastebėti, kad VERT ką tik konstatavo, kad „Perlas energija“ sprendimas yra neteisėtas ir pažeidžia vartotojų interesus. Įmonė privalo kuo skubiau nutraukti neteisėtus veiksmus, priešingu atveju įmonei gresia baudos ir net licencijos ar leidimo prekiauti elektra netekimas“, – pirmadienį žurnalistams sakė D.Kreivys.

„Noriu aiškiai pasakyti, kad valstybė bus vartotojų pusėje ir neleis nuostolių perkelti ant vartotojų pečių“, – pridūrė jis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Dainius Kreivys
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Dainius Kreivys

Ministras sutiko, kad dabartinė situacija rodo, jog esamas reguliavimas yra nepakankamas, todėl ministerija per kelias artimiausias savaites pateiks įstatymo pataisas, kuriose elektros tiekėjams bus nustatyti didesni reikalavimai dėl pradinio kapitalo, kompetencijų šioje srityje ir pan.

„Šiandien taip pat nuo pat ryto turėjome susitikimus tiek su reguliatoriumi, tiek su Vartotojų teisių apsaugos tarnyba. Sutarėme, kad artimiausiu metu institucijos parengs gaires, kokių veiksmų turėtų imtis „Perlas energija“ vartotojai ir ką turėtų daryti“, – teigė D.Kreivys.

VIDEO: Energetikos ministras D.Kreivys apie „Perlas energijos“ sprendimą naikinti fiksuotus planus

Ministras tvirtino, kad vartotojai šiuo metu gali pasirinkti konkurencingus pasiūlymus, „netgi palyginti su tais, kuriuos siūlė „Perlas energija.“

„Kviečiu vartotojus, kurie rinkoje ieško pasiūlymų, aktyviai jais domėtis“, – sakė D.Kreivys.

Kiti didieji elektros tiekėjai, pasak ministro, patys yra ir gamintojai – turi tiek tradicinius generavimo pajėgumus, tiek atsinaujinančios energetikos.

Į klausimą, ar dėl susiklosčiusios situacijos nemato savo klaidų, D.Kreivys atsakė, kad dabartinis reguliavimas buvo priimtas praėjusioje Seimo sesijoje.

„Mes neieškome kaltų, žiūrime, ką padaryti, ką pataisyti ir tuos sprendimus darome. Dabartinis reguliavimas yra per silpnas“, – sutiko jis.

Mes neieškome kaltų, žiūrime, ką padaryti, ką pataisyti ir tuos sprendimus darome.

Jis taip pat sureagavo į pasisakymus, kad elektros rinkos liberalizavimas esą nepasiteisino.

„Noriu pastebėti, kad elektros energijos vartotojai, kurie pasirinko elektros tiekėjus, šiandien moka žymiau mažesnę kainą nei yra rinkoje. Matome daug pasisakymų, kad liberalizavimas nepasiteisino, yra blogis ir panašiai. Elektros rinkos liberalizavimas veikia“, – akcentavo jis.

Paklausus, ką dabar daryti „Perlas energija“ vartotojams, ministras pakartojo, kad yra pasiūlymų, iš kurių jie gali rinktis.

Kamuolys dabar – Vartotojų teisių apsaugos tarnybos pusėje

Tiesa, VERT pirmininkas Renatas Pocius vėliau žurnalistams komentavo, kad skirti „Perlas energijai“ baudas ar atimti licenciją verstis elektros tiekimo veikla reguliatorius galėtų tik tada, kai savo išvadą pateiktų Vartotojų teisių apsaugos tarnyba.

„Mūsų vertinimu, vienašališkai „Perlas energija“ sutarčių nutraukti negali, nes tai būtų neteisėtas veiksmas. Todėl raginame bendrovę elgtis atsakingai ir sutartis pakeisti tik esant vartotojų raštiškam sutikimui“, – sakė R.Pocius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Renatas Pocius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Renatas Pocius

VERT manymu, kitu atveju keisti sutarčių sąlygų įmonė negali.

„Tai yra mūsų nuomonė. Be abejo, tai turės ištirti ir išvadą padaryti Vartotojų teisių apsaugos tarnyba, o vėliau šios išvados pagrindu VERT galės imtis kitų veiksmų, jeigu ūkio subjektas nevykdys šitų nuostatų ir išvadų. Bus galima skirti baudas, kurios sudaro iki 10 proc. praėjusių metų metinės apyvartos arba net stabdysime leidimą vykdyti nepriklausomos elektros energijos tiekimo veiklą“, – veiksmus vardijo jis.

VERT vadovas sutiko, kad šiuo atveju „Perlas energija“ vartotojams paprastesnė išeitis būtų dairytis kito tiekėjo.

„Šiandien yra keleto tiekėjų pasiūlymai, kurie iš esmės yra labai panašūs į „Perlas energija“ pateiktus. Išties jie gali pakeisti tiekėją ir tokiu atveju turėti naujas sutartis panašiomis arba netgi tokiomis pačiomis kainomis, kurias siūlė minėtas tiekėjas. Aišku, vartotojas gali nesutikti ir likti, bet ar jis norėtų turėti santykius su nevisiškai patikimu tiekėju – čia yra klausimas“, – svarstė R.Pocius.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Elektros laidai
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Elektros laidai

Jis antrino energetikos ministrui, kad gyventojai šioje situacijoje turėtų iš ko rinktis.

VVTAT iki rugsėjo 1 dienos atliks tyrimą

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) Tarptautinių ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja Dalia Malinauskienė 15min komentavo, kad tarnyba gavo Energetikos ministerijos kreipimąsi dėl „Perlas energija“ sprendimo vienašališkai keisti sutartis.

„VVTAT nusprendė inicijuoti „Perlas energija“ sutarties sąlygų, susijusių su bendrovės teise vienašališkai keisti sutarties sąlygas, nagrinėjimą dėl nesąžiningų sąlygų nustatymo. Tyrimą VVTAT atliks skubos tvarka – iki rugsėjo 1 dienos“, – sakė D.Malinauskienė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba

Ji akcentavo, kad nagrinėjimo išvadų pateikimas priklauso ir nuo to, kaip greitai įmonė teiks informaciją tyrimo metu.

„Dėl nesąžiningų sutarties sąlygų nagrinėjimo vartotojams atskirai kreiptis į VVTAT nereikės“, – pridūrė ji.

Tuo pačiu, pasak D.Malinauskienės, Valstybinė energetikos reguliavimo taryba kartu su VVTAT artimiausiu metu parengs gaires, kokių veiksmų turėtų imtis „Perlas energija“ vartotojai. Tuo atveju, jei kyla ginčas tarp vartotojo ir elektros paslaugų tiekėjo, vartotojai gali kreiptis į Valstybinę energetikos reguliavimo tarybą dėl ginčo sprendimo ne teismo tvarka.

Tirs ir kitus nepriklausomus tiekėjus

Reguliatorius šiuo metu atlieka tyrimą ir dėl kito nepriklausomo elektros tiekėjo – nagrinėja „Ignitis“ kainodarą, tačiau R.Pocius sakė, kad atlikti tokius tyrimus būtų tikslinga ir kitų tiekėjų atžvilgiu.

„Dėl „Igničio“ esame užsiprašę papildomos informacijos, bet tyrimas parodė, kad visų tiekėjų atžvilgiu reguliatoriui yra tikslinga panagrinėti, kokius finansinius produktus naudoja tiekėjai, kaip valdo rizikas“, – sakė R.Pocius.

„Mes esame užklausę visų tiekėjų, kad jie pateiktų informaciją, kaip jie valdo rizikas esamoje situacijoje. Kai tik gausime informaciją, nagrinėsime ir žiūrėsime, ar tikrai kiti tiekėjai negali turėti panašių problemų, kokias turėjo „Perlas energija“, – pridūrė reguliatoriaus vadovas.

Paklausus, ar mato riziką, kad rinkoje gali susidaryti „Igničio“ monopolis, nes dauguma „Perlas energija“ klientų gali pasirinkti būtent šį tiekėją, R.Pocius, sakė, kad jau dabar ši įmonė užima stambiausią rinkos dalį – apie 70 proc.

„Ar ši dalis dar padidės – viskas priklausys, kaip vartotojai pasirinks nepriklausomus elektros tiekėjus, nes kiti tiekėjai irgi siūlo pakankamai konkurencingus pasiūlymus. Vartotojas spręs, kur nukeliauti“, – tvirtino R.Pocius.

180 tūkst. vartotojų „Perlas energija“ išmeta į biržą

„Perlas energija“ penktadienį pranešė atsisakanti fiksuotų kainos planų, nes dėl smarkiai išaugusių elektros kainų tampa „nelabai įmanoma“ jos tiekti pagal fiksuotą kainą. 180 tūkst. įmonės klientų liko keblioje padėtyje.

„Rugpjūčio pirmos dienos parodė, kad buvo dienų, kai patyrėme penkių nulių zonoje esantį nuostolį per vieną dieną“, – anksčiau sakė „Perlas energija“ direktorius Vilius Juraitis.

Kiti nepriklausomi elektros tiekėjai „Perlas energija“ klientams jau pateikė savo pasiūlymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius