-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Kreivys: ruošiami sprendimai prie tinklo prijungti galingus saulės parkus

Energetikos ministras Dainius Kreivys sako, kad netrukus bus priimti sprendimai, leisiantys prie perdavimo ir skirstymo tinklo prijungti gaminantiems vartotojams – tiek gyventojams, tiek verslui – skirtus didesnės galios saulės parkus.
Saulės kolektoriai
Saulės kolektoriai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pasak D.Kreivio, planuojama leisti visiems nutolusiems gamintojams priimti energiją iš nutolusių parkų per perdavimo tinklą.

„Tai reiškia, didelis parkas, visai kitos apimties galės patekti į šitą rinką, gaminantys vartotojai galės įsigyti ir gaminantis verslas galės įsigyti“, – opozicinės demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ posėdyje ketvirtadienį sakė ministras.

„Tie sprendimai turėtų tą butelio kakliuką atkimšti“, – pridūrė jis.

Jo teigimu, saulės parkų įrengimas turėtų paspartėti išplėtus ir skirstymo tinklą, o siekiant suvaldyti sparčiai augančius pajėgumus elektros perdavimo ir skirstymo įmonės „Litgrid“ ir „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) įkurs atsinaujinančios energetikos centrus.

Pasak ministro, šiuo metu yra didžiulės norinčiųjų įsirengti elektrines eilės. Jo duomenimis, per vieną kvietimą paraiškas paramai teikia 20 tūkst. vartotojų.

„Gaminančių vartotojų pajungimas yra absoliutus prioritetas. Pirmas dalykas, galios leidžiasi iš perdavimo tinklo į skirstymo tinklą ir skirstymo tinklas bus plečiamas dar papildomai europinėmis lėšomis“, – sakė D.Kreivys.

„ESO ir „Litgrid“ nespėja apdoroti su tais pajėgumais, net ir išplėstais, srauto. (...) Tiek „Litgrid“, tiek ESO turi atsirasti atsinaujinančios energetikos centrai su vienu langeliu, su visais optimizuotais procesais, žmonių skaičiumi, kuris bus optimalus tam suvaldyti“, – teigė D.Kreivys.

Pasak jo, šiuo metu klausimas svarstomas įmonių valdybose: „Litgrid“ valdyboje jau klausimas eina į pabaigą, buvo keli svarstymai, yra lėšos, jos reguliuojamos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius