-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dainius Kreivys „Ar Vyriausybė pradangino beveik pusės milijardo litų kompensaciją iš „Gazprom“?

Ketvirtadienį Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys, Šešėlinės vyriausybės energetikos ministras Dainius Kreivys kreipėsi į premjerą Algirdą Butkevičių dėl viešumoje pasirodžiusios informacijos, kad derėdamasi su „Gazprom“ dėl mažesnės dujų kainos „Lietuvos dujų“ bendrovė ne tik atsisakė ieškinio prieš „Gazprom“, tačiau ir bet kokių kitų pretenzijų.
Dainius Kreivys
Dainius Kreivys (130) / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Pasak parlamentaro, jei su „Gazprom“ buvo sutarta, kad sumažinta dujų kaina galioja atgaline data, nuo 2013 m., tai „Gazprom“ Lietuvai turėjo sumokėti beveik pusės milijardo litų kompensaciją.

„Kodėl bandoma nuslėpti patį kompensacijos faktą? Kur tie pinigai pradingo, kaip bus kompensuojama tiems gyventojams, kurie naudojo iš dujų gaminamą šilumą ir už ją permokėjo? – premjero klausia D.Kreivys ir komentuoja išsamiau: – Vyriausybė akivaizdžiai slepia informaciją apie iš „Gazprom“ gautą kelių šimtų milijonų litų dydžio kompensaciją bei jos panaudojimą. Didžioji kompensacijos dalis turi būti grąžinta šilumos vartotojams, kurie vartojo iš gamtinių dujų pagamintą šilumą. Apie tai kažkodėl nieko nekalbama. Jeigu nieko nebus daroma, negalima atmesti prielaidos, kad tą kompensaciją susigrąžins tas pats „Gazprom“ per „Lietuvos dujų“ mokamus dividendus. Mes esame parengę įstatymo projektą, kuris įpareigoja šilumos ir dujų vartotojams grąžinti jų permoką, tačiau valdantieji kažkodėl jį blokuoja.“

Kodėl bandoma nuslėpti patį kompensacijos faktą? Kur tie pinigai pradingo, kaip bus kompensuojama tiems gyventojams, kurie naudojo iš dujų gaminamą šilumą ir už ją permokėjo?

Kreipimesi šešėlinis energetikos ministras rašo: „Ar tiesa, kad „Lietuvos dujos“ įsipareigojo nedaryti jokių veiksmų, kurie galėtų pažeisti „Gazprom“ interesus, ir ar tai nereiškia, kad Lietuva Stokholmo arbitraže tegalės pagrįsti tik trečdalį iki šiol reikalautos kompensacijos?“

Stebint taip kruopščiai nuo visuomenės slepiamus derybų rezultatus, Seimo nariui kyla klausimas, kas prisiims atsakomybę, jei paaiškės, kad dėl šio Lietuvos derybininkų neapdairumo Lietuva patirs kelių milijardų litų vertės žalą.

„Viešumoje pasirodžiusi informacija apie tai, kad derybų su „Gazprom“ metu padaryta didelių klaidų, kurios gali kainuoti milijardus, yra labai rimta. Tai rodo ir visiškai neadekvati Ministro Pirmininko bei energetikos ministro reakcija“, – pažymi D.Kreivys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius