-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daivis Virbickas: nuo 2025-ųjų Lietuvai reikės naujų elektrinių

Iki 2026-ųjų truksiančiai sinchronizacijai su žemyninės Europos tinklais reikės 400 mln. eurų, o bendra investicijų į perdavimo tinklą vertė sieks apie 643 mln. eurų, trečiadienį pranešė elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“. Nepaisant sinchronizacijos, įmonės generalinio direktoriaus teigimu, nuo 2025-ųjų Lietuvos gyventojams pradės trūkti vietinių elektrinių galių sisteminėms paslaugoms.
Daivis Virbickas
Daivis Virbickas / BNS

Daivio Virbicko,ki 2026 m. strateginiams ir tinklo atnaujinimo projektams įgyvendinti reikės vidutiniškai po 60 mln. eurų kasmet.

„Sinchronizacija su kontinentinės Europos tinklais yra svarbiausias strateginis prioritetas ir ilgalaikio sistemos patikimumo užtikrinimo priemonė“, – teigia jis.

Per artimiausią dešimtmetį Lietuvoje pradės veikti dvi naujos 330 kilovoltų (kV) elektros perdavimo oro linijos. Dvigrandės linijos, einančios nuo Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės iki Alytaus, statybos darbai bus baigti šiemet. Be to, nauja, maždaug 60 kilometrų ilgio, linija planuojama ir aplink Vilnių.

Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr./Elektros laidai
Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr./Elektros laidai

„Itin svarbūs ir sinchronizacijai reikalingi projektai jau vykdomi rytinėje Lietuvos dalyje – kitąmet bus pradėta rekonstruoti 330 kV oro linija nuo Lietuvos elektrinės iki Vilniaus pastotės, rengiamasi optimizuoti šiaurės rytų Lietuvos elektros perdavimo tinklo mazgą“, – teigiama pranešime.

„Litgrid“ prognozuoja, kad kasmet elektros vartojimas Lietuvoje augs po 1 proc. ir 2026 m. gali siekti nuo 12 iki 13,4 TWh. Kadangi elektrinių plėtra yra lėtesnė nei elektros poreikio augimas, Lietuva ir toliau išliks importuojančia šalimi.

Šiemet pirmą kartą nevertinome galimos naujos atominės elektrinės statybos ir tai dar labiau išryškino elektros gamybos Lietuvoje trūkumus.

„Šiemet pirmą kartą nevertinome galimos naujos atominės elektrinės statybos ir tai dar labiau išryškino elektros gamybos Lietuvoje trūkumus. Investicijos į naujas elektrines yra būtinos, kad elektros sistema būtų pasirengusi augančiam elektros vartojimui, o sprendimai turėtų būti priimami greičiau. Rinkos sąlygos užtikrina, kad dabar trūkstamus 500 megavatų galios importuojame, tačiau nuo 2025 m. pradės trūkti vietinių elektrinių galių sisteminėms paslaugoms“, – sakė D.Virbickas.

Lietuvos elektros perdavimo tinklų dešimties metų perdavimo tinklo plėtros planas ruošiamas ir atnaujinimas kiekvienais metais, jame įtraukti visi reikšmingi pokyčiai, susiję su elektros gamybos ir perdavimo infrastruktūros įrenginiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius