Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dalia Grybauskaitė: energetinis savarankiškumas – visos ES strateginis tikslas

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienį dalyvauja Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdyje. ES šalių vadovai aptarė priemones, skirtas ES energetiniam savarankiškumui ir energetikos efektyvumui didinti. Kalbėta apie ES vidaus energetikos rinkos kūrimo pažangą ir išorės energetikos politikos stiprinimą.
Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė
Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Energetika yra silpnoji Europos Sąjungos vieta, ypač dujų sektoriuje. Dėl daugelio šalių priklausomybės nuo vieno tiekėjo kenčia visi – ir ES verslas, kuris mokėdamas aukštas kainas už energetinius išteklius tampa mažiau konkurencingas, ir žmonės, kurie brangiai moka už dujas, ir visa Europos Sąjunga, kuri turi silpnesnę poziciją derybose. Todėl alternatyvių energetikos tiekimo šaltinių paieška, energetinio efektyvumo ir savarankiškumo didinimas yra strateginis mūsų visų tikslas„, – sakė prezidentė.

Pasak šalies vadovės, svarbu ir toliau vystyti energetinę infrastruktūrą ES viduje ir siekti izoliacijoje esančių šalių sujungimo su Europos tinklais. Energetikos projektams įgyvendinti numatyti ES finansiniai instrumentai, kurie turi būti efektyviai panaudoti.

Prezidentė pabrėžė, kad aukštos energetinių išteklių kainos stabdo visos ES ekonomikos augimą. Sumažėjus kainoms ES verslas taps konkurencingesnis, o tai lems tvirtesnę jo poziciją tarptautinėse rinkose. Tokiu būdu bus spartinamas ES ekonomikos augimas bei naujų darbo vietų kūrimas.

Beveik pusė ES šalių narių daugiau nei 50 proc. gamtinių dujų importuoja iš Rusijos. 6 šalys narės, tarp jų ir Baltijos šalys, yra visiškai priklausomos nuo rusiškų dujų.

Pasak prezidentės, būtina ir toliau stiprinti ES išorės energetikos politiką. Didelė ES šalių priklausomybė nuo vieno tiekėjo daro jas pažeidžiamas. Beveik pusė ES šalių narių daugiau nei 50 proc. gamtinių dujų importuoja iš Rusijos. 6 šalys narės, tarp jų ir Baltijos šalys, yra visiškai priklausomos nuo rusiškų dujų.

Lietuva pastaruoju metu žengė konkrečius žingsnius, leidžiančius sumažinti šią priklausomybę. Šių metų pabaigoje Klaipėdą pasieks suskystintų gamtinių dujų terminalo laivas-saugykla „Independence“, kuris leis mūsų šaliai nusipirkti gamtinių dujų pigiau. Kitais metais bus pradėtas statyti Lietuvą ir Lenkiją sujungsiantis dujotiekis, sumaži nsiantis mūsų šalies energetinę izoliaciją nuo Europos.

Europos vadovai taip pat aptarė klimato kaitos klausimus. Prezidentė pabrėžė, kad svarbu rasti pusiausvyrą tarp įsipareigojimų tausoti aplinką ir siekimo konkurencingos pasaulyje ES pramonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius