-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dalia Grybauskaitė: SGD terminalas jau lemia pokalbius su „Gazprom“

Lietuvos statomas suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalas jau daro įtakos derybose su vieninteliu dujų tiekėju Lietuvai – Rusijos koncernu „Gazprom“, teigia Lietuvos prezidentė. Pasak jos, terminalas ir ateityje turės įtakos, derantis su kitų pasaulio šalių bei Rusijos kompanijomis, tiekiančiomis dujas vamzdynais arba laivais.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Pats projektas jau pradeda mažinti šilumos kainas vamzdžiuose ir santykiuose, pokalbiuose su „Gazprom“ jau daro įtaką. Mūsų projektas pradėjo artėti prie pabaigos ir „Gazprom“ pradėjo su mumis kitaip kalbėti. Aš labai tikiuosi, kad tokio projekto buvimas, kai galutinai jį įgyvendinsime, tikrai tiesiogiai darys įtaką (deryboms – BNS) su kitomis pasaulio šalimis, kurios tiekia ne tik suskystintas dujas, bet taip pat su Rusijos kompanijomis, kurios tieks dujas vamzdynais", – interviu LRT radijui teigė Dalia Grybauskaitė, kuri išvyko į Pietų Korėją, kur laivų dalyvaus SGD laivo-saugyklos „Independence“ krikštynose.

Pasak Dalios Grybauskaitės, SGD terminalas Klaipėdoje yra didžiulė spaudimo priemonė dujų kainų politikai

Pasak jos, SGD terminalas Klaipėdoje yra didžiulė spaudimo priemonė dujų kainų politikai.

„Manau, kad šis projektas bus panašaus masto kaip Būtingė, panašios įtakos kaip Būtingė, ir labai tikiuosi, kad galbūt ne iš karto, bet ypač, kai atsiras po 2-3 metų iš JAV pigesnių dujų iš skalūninių telkinių Europoje, mes tikrai žinosime ir būsime tikrai labai patenkinti, kad Lietuva pirmoji Baltijos šalyse ir regione pasistatė suskystintų dujų terminalą“', – teigė D.Grybauskaitė.

D.Grybauskaitės teigimu, Lietuva neturi aktyvių ekonominių santykių su Kinija ir Pietų Korėja, nors tai yra didžiulės rinkos.

„Klaipėdos naftos“ nuotr./Laivas-saugykla su dujinimo įrenginiu
„Klaipėdos naftos“ nuotr./Laivas-saugykla su dujinimo įrenginiu

„Tarp investuotojų pati Pietų Korėja yra tik 13 vietoje, nėra pati didžiausia investuotoja pasaulyje, bet labai daug skiria dėmesio inovacijoms, aukštosioms technologijoms ir moksliniams tyrimams ir todėl tokioms kompanijoms, kaip „Samsung“ „Hyundai“, „Kia motors“, „Daewoo“, mes labai girdime ir žinome šias kompanijas“, – LRT radijui sakė šalies vadovė.

D.Grybauskaitės manymum, Lietuvos aukštosios technologijos – lazeriai, moksliniai tyrimai – turi didelį potencialą.

„Juo labiau, kad nuo 2011 metų pradėta taikyti Europos Sąjungos ir Pietų Korėjos laisvosios prekybos sutartis, o tai reiškia – Lietuvos eksportuotojams susidaro galimybės sutaupyti muitų mokesčius ir verta eksportuoti Lietuvai į Korėją savo produktus ar paslaugas“, – sakė prezidentė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius