Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dalia Grybauskaitė: SGD terminalas užtikrins Lietuvos energetinį savarankiškumą

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį, spalio 27 d., 14 val. Klaipėdoje dalyvaus Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivo „Independence" sutiktuvių ceremonijoje. Ji teigia, kad SGD terminalas užtikrins Lietuvos energetinį savarankiškumą ir konkurencingas dujų kainas žmonėms.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasak Prezidentės, Lietuva įrodė, kad yra pajėgi priimti strateginius sprendimus ir įgyvendinti visam regionui reikšmingus energetinius projektus. SGD terminalas yra svarbus ne tik Lietuvos, bet ir viso Baltijos regiono energetiniam saugumui. Šio terminalo pajėgumų užteks visoms Baltijos šalims. Esant būtinybei, Klaipėdos SGD galėtų patenkinti iki 90 proc. Lietuvos, Latvijos ir Estijos dujų poreikio.

Europos Komisijos dujų atsparumo ataskaitoje konstatuojama, kad Klaipėdos SGD terminalas apsaugotų Lietuvos, Latvijos ir Estijos vartotojus, jeigu įvyktų dujų tiekimo sutrikimai.

Iki šiol Lietuva dujas pirko iš vienintelio dujų tiekėjo – rusų monopolininkės „Gazprom“. Turint šį terminalą sudaromos sąlygos dujas pirkti iš skirtingų tiekėjų.

Šio terminalo svarba vertinama visos Europos Sąjungos lygiu. Šių metų gegužės mėnesį Europos Komisijos pristatytoje Europos energetinio saugumo strategijoje Klaipėdos SGD terminalas yra įtrauktas pirmuoju numeriu pagrindinių Europos Sąjungos tiekimo saugumą užtikrinančių infrastruktūros projektų sąraše.

Iki šiol Lietuva dujas pirko iš vienintelio dujų tiekėjo – rusų monopolininkės „Gazprom“. Turint šį terminalą sudaromos sąlygos dujas pirkti iš skirtingų tiekėjų. Dujų pirkimo sutartis jau sudaryta su norvegų įmone „Statoil“, taip pat, esant poreikiui Lietuva turi galimybę pirkti dujas iš kitų tiekėjų pasaulinėje rinkoje.

Terminalą sudaro trys pagrindinės dalys: plaukiojantis laivas-talpykla su dujinimo įrenginiu, speciali krantinė, reikalinga laivo švartavimuisi, ir aukšto slėgio dujų vamzdynas, sujungtas su magistraliniu dujotiekiu.

Esant būtinybei, Klaipėdos SGD galėtų patenkinti iki 90 proc. Lietuvos, Latvijos ir Estijos dujų poreikio.

Prezidentė šių metų vasarį Pietų Korėjoje dalyvavo laivo inauguracijoje. Laivą – SGD saugyklą Lietuvai Pietų Korėjoje pastatė norvegų įmonė „Hoegh LNG“, bendradarbiaudama su Pietų Korėjos įmone „Hyundai Heavy Industries“. Lietuva SGD terminalą „ Independence“ nuomojasi iš Norvegijos įmonės „Hoegh LNG“.

Prezidentė nuosekliai skatino ir palaikė SGD projekto įgyvendinimą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius