Danija pristatė energetikos planą, skirtą „išsilaisvinti nuo V.Putino“

Danija antradienį pristatė gaires, skirtas nutraukti šalies priklausomybę nuo rusiškų dujų pasitelkiant atsinaujinančios energijos ir biodujų derinį, kuris leis „išsilaisvinti“ nuo prezidento Vladimiro Putino.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nors Europos Sąjunga iki šiol nesiryžta uždrausti Rusijos naftą ir dujas reaguodama į karą Ukrainoje, 27 valstybių blokas siekia iki metų pabaigos sumažinti rusiškų dujų importą.

Atskiros šalys narės taip pat pristatė planus sumažinti iškastinio kuro iš Rusijos naudojimą.

Danijos vyriausybės pateiktame plane numatyta iki 2028 metų pusę iš 400 tūkst. namų ūkių, kurie šildomi dujomis, prijungti prie centralizuotų šilumos tinklų arba aprūpinti elektriniais šilumos siurbliais.

Kitus namų ūkius ir įmones vyriausybė skatins didinti biodujų iš atsinaujinančių šaltinių naudojimą, „kurios užtikrins, kad tapsime laisvi nuo Putino“, spaudos konferencijoje sakė klimato ir energetikos ministras Danas Jorgensenas.

Vyriausybė taip pat stiprina atsinaujinančios energijos plėtros programą, sakydama, kad dabar planuoja iki 2030 metų keturis kartus padidinti saulės elektrinių ir sausumos vėjo jėgainių skaičių.

Pusė elektros energijos Danijoje jau gaunama iš vėjo energijos.

„Norime plėtoti atsinaujinančius energijos šaltinius tiek, kiek tai įmanoma padaryti protingai“, – pažymėjo ministrė pirmininkė Mette Frederiksen.

Dujos kasmet sudaro 18 proc. Danijoje suvartojamos energijos.

Danijos energetikos agentūros duomenimis, nacionalinė gamyba sudarė tris ketvirtadalius 2019 metais sunaudotų dujų, o Rusija yra viena iš pagrindinių iškastinio kuro eksportuotojų į šalį.

Tarptautinė energetikos agentūra (TEA) teigia, kad 2021 metais ES iš Rusijos importavo 155 mlrd. kubinių metrų dujų, o tai sudaro 45 proc. viso jos importuoto dujų kiekio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius