Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Danpower Baltic“ atsiėmus skundą, jiems gali atitekti milijonai iš elektros vartotojų kišenės

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas antradienį galutinai nutraukė bylą dėl „Danpower Baltic“ elektrinės skatinamojo tarifo Kaune. Nors anksčiau teismas atsisakė patvirtinti su įmone sudarytą taikos ir turėjo nagrinėti bylą, verslininkai tiesiog atsiėmė skundą ir taip gali užsitikrinti 18-25 mln. eurų per 12 metų iš visų elektros vartotojų kišenės.
UAB „Danpower baltic“
UAB „Danpower baltic“ / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Pasak „Danpower“ finansų direktoriaus Burkhardo Vogelio, baigus visus ginčus su valstybe, nebelieka kliūčių abiem šalims įgyvendinti taikos sutartyje numatytus įsipareigojimus.

„Tarifo atstatymas mums užtikrins vienodas, teisėtas galimybes konkuruoti su kitomis energetikos įmonėmis, kurios jau yra gavusios elektros skatinamuosius tarifus ar Europos Sąjungos paramą“, – pranešime sakė B. Vogelis.

Teismas liepos mėnesį nepatvirtino Valstybinės energetikos inspekcijos ir „Danpower Baltic“ taikos sutarties ir nutarė bylą nagrinėti iš esmės žodiniame posėdyje. Tačiau verslininkai nutarė nelaukti galutinio teismo sprendimo ir savo skundą atsiėmė.

Valstybinės energetikos inspekcijos teisės ir personalo skyriaus vyriausiasis specialistas Nerijus Bieliauskas BNS teigė, kad inspekcija leidimą elektros gamybai „Danpower Baltic“ turėtų išduoti artimiausiu metu.

„Kalbant apie patį tarifą, jis buvo paskirtas Kainų komisijos nutarimu 2013 metais, tas nutarimas yra galiojantis. Kadangi taikos sutartimi buvo atkurtas tas leidimas, tai mes greičiausiai priimsime sprendimą išduoti leidimą gamybai. Tai padarysime artimiausiu metu, kažkokių sudėtingų klausimų spręsti nereikės“, – BNS po teismo posėdžio sakė N. Bieliauskas.

Anksčiau teismas buvo patvirtinęs dvi taikos sutartis skirtingose bylose, bet būtent šioje trečiojoje byloje buvo sprendžiamas esminis taikos sutarties punktas – valstybės įsipareigojimas „Danpower Baltic“ elektrinei Kaune suteikti skatinamąjį tarifą. Būtent dėl šio punkto taikos sutartis prieš kelis mėnesius buvo nepatvirtinta.

„Teismo kolegija negali vienareikšmiškai pasisakyti ar pareiškėjo siekiamas skatinamasis elektros energijos supirkimo tarifas <...> nepažeis viešojo intereso“, – rašoma vasarą priimtoje neskundžiamoje teismo nutartyje.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas

Pagal taikos sutartį, „Danpower Baltic“ turėtų atgauti 2013 metais laimėtą tarifą. Atkurtas skatinamasis elektros tarifas per metus visiems elektros vartotojams turėtų atsieiti apie 1,5 mln. eurų arba apie 18 mln. eurų per dvylika metų.

Pusę „Danpower Baltic“ akcijų valdo Lietuvos verslininkai Artūras Rakauskas, Augustinas Rakauskas, Alvydas Žabolis, o likusią dalį – Vokietijos energetikos koncernas „Danpower GmbH“.

15min gegužės mėnesį publikavo žurnalistinį tyrimą apie Vyriausybės ir „Danpower Baltic“ pasirašytą taikos sutartį. Tyrimas atskleidė, jog ministrų kabinetas nuslėpė tiesą apie milijonus eurų kainuosiančią taikos sutartį. Politikai įsipareigojo verslininkams sumokėti apie 18–25 mln. eurų už tai, kad įmonė atsiimtų abejotinas pretenzijas. Vyriausybė tai pateikė kaip savo laimėjimą, bet iš tikrųjų sandorio siekė verslininkai. Siekė ir per premjerą Saulių Skvernelį.

VIDEO: Kaip Vyriausybė abejotiną ieškinį išmainė į realius milijonus iš jūsų kišenės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius