-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Danpower“ kol kas negavo didesnio elektros tarifo Kaune

Teismui praėjusią savaitę nepatvirtinus taikos sutarties tarp Valstybinės energetikos inspekcijos (VEI) ir Vokietijos bei Lietuvos kapitalo bendrovės „Danpower Baltic“, pastaroji kol kas negavo leidimo gaminti elektrą Kaune, mokant jai gerokai didesnį nei rinkoje tarifą. 
UAB „Danpower baltic“
UAB „Danpower baltic“ / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Valstybinė energetikos inspekcija (VEI), iki liepos 23 dienos turėjusi priimti sprendimą dėl leidimo „Danpower“, jį atidėjo, motyvuojant „pateisinamais svarbiais visuomenės interesais“. Pasak inspekcijos, bus laukiama galutinio teismo sprendimo.

Pagal gegužę pasirašytą Energetikos ministerijos ir „Danpower“ taikos sutartį didesnis tarifas 12-kai metų įmonei turėjo įsigalioti nuo rugpjūčio 1 dienos.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) bylą toliau nagrinės spalį, tačiau kada bus priimtas sprendimas, kol kas neaišku.

„Danpower“ birželį pateikė inspekcijai prašymą suteikti jai leidimą gaminti elektrą jau pastatytoje ir veikiančioje kogeneracinėje jėgainėje Kaune, mokant 2013 metais aukcione laimėtą 5 megavatų (MW) elektros skatinimo kvotą, 12 metų mokant 9,7 euro cento už KWh (be PVM) tarifą.

Fiksuotas tarifas būtų dengiamas iš viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) fondo – tai yra iš visų vartotojų kišenės bendrovė per metus gautų iki 1,5 mln. eurų, o per 12 metų – apie 18 mln. eurų.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas anksčiau sakė tikintis, kad sprendimas dėl leidimo „Danpower“ bus priimtas po galutinio teismo sprendimo. Anot jo, tam reikės ir geros „Danpower“ valios.

VEI viršininkas Alvydas Masiulis anksčiau BNS sakė, kad šiemet „Danpower“ prašymu jau buvo atidėtas sprendimas dėl leidimo veikti jos jėgainei Vilniuje, tačiau be skatinamojo tarifo. Anot A. Masiulio, sprendimas buvo atidėtas 1,5 mėnesio ir priimtas, teismui paskelbus nutartį dėl taikos sutarties kitoje byloje.

LVAT praėjusią savaitę nepatvirtino taikos sutarties tarp VEI ir „Danpower“ – jis atnaujino bylos, kurioje „Danpower Baltic Taika elektrinė“ prašo įpareigoti VEI patikslinti išduotą leidimą gaminti elektrą, nagrinėjimą ir spalio mėnesį ketina surengti žodinį posėdį.

Energetikos ministerijos ir „Danpower“ taikos sutartis numato, kad Lietuvos ir Vokietijos įmonei „Danpower Baltic“ bus atstatytas 2013 metais suteiktas, bet 2015 metais panaikintas leidimas gaminti elektrą Kaune, mokant didesnį tarifą. Tačiau įmonė atsisakė kogeneracinės biokuro elektrinės projekto Vilniuje, gaunant už elektrą didesnį tarifą.

Be to, taikos sutartimi sutarta nutraukti teisinius ginčus aštuoniose bylose nacionaliniuose ir tarptautiniuose teismuose. Vokietijos ir Lietuvos investuotojai įsipareigojo atsiimti 32 mln. eurų vertės ieškinius dėl žalos atlyginimo, taip pat 35 mln. eurų vertės pretenzijas tarptautiniame Vašingtono arbitraže bei nutraukti bylą Europos Sąjungos Bendrajame teisme.

Iš šešių Lietuvoje nagrinėtų bylų liko dar trys – viena su VEI ir dvi su „Energijos skirstymo operatoriumi“ (ESO). Visose jose prašoma patvirtinti taikos susitarimus.

Pusę „Danpower Baltic“ akcijų valdo Lietuvos verslininkai Artūras Rakauskas, Augustinas Rakauskas, Alvydas Žabolis, o likusią dalį – Vokietijos energetikos koncernas „Danpower GmbH“.

Fiksuotą tarifą Kaune šių metų pavasarį atgavo kita nepriklausoma šilumos gamintoja „Foksita“, turinti kogeneracinę jėgainę. Vienas bendrovės akcininkų Algimantas Stasiukynas BNS patvirtino, kad įmonė jau gauna skatinamąjį tarifą už elektrą.

„Gauname. Gegužės pradžioje įvykdė inspekcija (VEI – BNS) teismo (LVAT – BNS) sprendimą, išdavė leidimo pratęsimą, naują leidimą gamybai ir viskas: už gegužės mėnesio didžiąją dalį gavome skatinimo tarifą – dabar 97 eurai už megavatvalandę, viskas tvarkoje“, – BNS penktadienį sakė A. Stasiukynas.

LVAT balandį galutinai priėmė „Foksitai“ palankų sprendimą ginče su inspekcija.

2013 metų birželį skatinimo kvotų aukcioną su fiksuotu tarifu 12-kai metų laimėjo 5 bendrovės: „Foksita“, „Eurovistos servisas“, „Geco-Taika“, „SSPC-Vilnius“, „SSPC-Taika“ (dabar „Danpower Baltic Taika elektrinė“ Kaune).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius