Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dar viena šių dienų mįslė: kuo tikėti – A.Janukoniu ar „Amber Grid“?

Dujos iš Klaipėdos terminalo Vilniaus vartotojų nepasieks. Tai nuolat kartojo ir nenustoja kartojęs Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos tarybos pirmininkas Andrius Janukonis. Ar tai tiesa ir kodėl taip kalba Lietuvos verslininkas?
Andrius Janukonis
Andrius Janukonis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Dujos iš terminalo Vilniaus nepasieks?

Verslininkų pasisakymai, į kuriuos anksčiau niekas nekreipdavo dėmesio, pastarosiomis dienomis tapo itin akylai stebimi ir vertinami.

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos tarybos pirmininkas, įmonių grupės „ICOR“ (buvęs koncernas „Rubicon Group“) valdybos pirmininkas A.Janukonis ne kartą kritiškai pasisakė apie Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalą Klaipėdoje, juolab terminalo dujos, anot verslininko, Vilniaus pasiekti negalės.

Šių metų sausio 17 d. A.Janukonis tai dar kartą pakartojo: „Technologinio skirtumo sostinei nėra: tiek perkamos iš terminalo, tiek iš „Gazprom“ dujos atkeliaus tais pačiais rusiškais vamzdžiais. Jau ne kartą esu rašęs, kad terminalo dujos sostinės vartotojų fiziškai nepasieks dėl technologinių priežasčių. Todėl svaičioti apie menamą energetinę nepriklausomybę, kurią esą suteiks terminalas, prasmės nėra“.

Dujos iš Klaipėdos greičiau pasieks Karaliaučių, nei Vilnių. Šie faktai yra žinomi ir plačiai aptariami Lietuvos energetikų, – teigia A.Janukonis.

Kalba apie tą patį, bet visiškai priešingai

Kuo remiantis daroma išvada, kad dujos iš SGD terminalo Vilniaus nepasieks?

„Dėl Lietuvos, Baltarusijos ir Karaliaučiaus srities dujų infrastruktūros fizinių- technologinių priežasčių šis faktas – akivaizdus. Dujos iš Klaipėdos greičiau pasieks Karaliaučių, nei Vilnių. Šie faktai yra žinomi ir plačiai aptariami Lietuvos energetikų. Iki SGD terminalo veiklos pradžios liko tik kiek daugiau nei 7 mėnesiai, tad jau netrukus tuo galėsime įsitikinti praktiškai“, – komentare portalui EnergyMarket.lt teigė A.Janukonis.

Tuo tarpu Lietuvos gamtinių dujų perdavimo sistemos operatorius „Amber Grid“ kalba priešingai: „Gamtinės dujos, kurios bus importuojamos per SGD terminalą Klaipėdoje ir patiekiamos į „Amber Grid“ gamtinių dujų perdavimo sistemą, galės būti patiektos kiekvienam vartotojui Lietuvoje, o taip pat, esant poreikiui, transportuojamos Latvijos kryptimi, pavyzdžiui į Inčiukalnio požeminę gamtinių dujų saugyklą“.

Anot „Amber Grid“ atstovų, vėliau, pastačius dujotiekį nuo Klaipėdos iki Kuršėnų, būtų sudarytos galimybės iš SGD terminalo patiekti ženkliai didesnį dujų kiekį tiek Lietuvos, tiek ir kitų Baltijos šalių vartotojams.

Gamtinės dujos, kurios bus importuojamos per SGD terminalą Klaipėdoje ir patiekiamos į „Amber Grid“ gamtinių dujų perdavimo sistemą, galės būti patiektos kiekvienam vartotojui Lietuvoje.

Terminalui buvo reikalingas naujas dujotiekis

Pernai lapkritį baigtas tiesti dujotiekis Jurbarkas-Klaipėda, kuris buvo būtinas tam, kad dujos galėtų tekėti iš SGD terminalo.

Nacionalinėje energetikos strategijoje numatyto magistralinio dujotiekio statybos darbai vyko trim etapais. Per pirmąjį etapą 2007 m. nutiesta dujotiekio atkarpa Šakiai-Jurbarkas, 2012 m. pabaigta dujotiekio statyba iki Tauragės, o pernai lapkričio mėnesį baigtas paskutinis etapas – magistralinio dujotiekio atkarpa Tauragė-Klaipėda.

Dujotiekio ilgis – 137 km, jis sumontuotas iš plieninių polietileno izoliacija padengtų 400 mm skersmens vamzdžių. Dujotiekio trasa 29 vietose kerta valstybinės reikšmės kelius, 45 vietose vietinės reikšmės žvyrkelius, 3 rajoninės reikšmės kelius ir 2 geležinkelius.

EnergyMarket.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius