Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dar vieną vinį į Rusijos ekonomikos karstą įkals Saudo Arabija – mažins naftos kainas

Naftą išgaunančios Saudo Arabijos atstovai atsisakė tikslo išlaikyti naftos kainą artimą šimtui dolerių už barelį. Tai buvo nuspręsta padaryti todėl, kad Amerikos naftos išgavėjai ilguoju laikotarpiu toliau nedidintų šios žaliavos išgavimo apimčių, skelbia naujienų agentūra „Reuters“.
Saudo Arabijos vaizdai
Saudo Arabija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Remiantis Saudo Arabijos atstovų pokalbiais su kitais naftos rinkos dalyviais, valstybė per artimiausius dvejus metus siekia sumažinti naftos kainas. Tai reiškia, jog Saudo Arabija, kuri išgauna trečdalį viso OPEC šalių išgaunamo naftos kiekio, po to, kai „Brent“ rūšies žaliavinė naftos kaina smuktelėjo žemiau nei devyniasdešimt dolerių už barelį, iš esmės pakeitė savo politiką naftos kainos atžvilgiu.

Iki šiol šios šalies atstovų pagrindinis tikslas buvo išlaikyti naftos kainą maždaug ties šimtu dolerių už barelį.

Kaip skelbia „Reuters“, Saudo Arabijos atstovai siekdami, kad Amerikos naftos išgavėjai toliau nedidintų šios žaliavos išgavimo apimčių ir dalis jų naujų investicinių projektų nebūtų pelningi, visiškai neprieštarautų, jeigu naftos kaina netgi nusileistų iki aštuoniasdešimt dolerių už barelį.

Saudo Arabijos atstovai siekia, kad naftos rinkoje būtų kuo greičiau atkurta pusiausvyra, pastaruoju metu pasiūla viršijo paklausą. Nors Venesuela paragino kitas naftą išgaunančias organizacijos OPEC nares sumažinti naftos išgavimo apimtis, tačiau šio mėnesio pradžioje Saudo Arabijos naftos tiekėjai netikėtai pastebimai sumažino savo naftos kainas. Tai buvo padaryta siekiant išlaikyti Azijos partnerius.

Saudo Arabijos atstovai galėjo nuspręsti, kad nuolatinis naftos kainos mažėjimas – tai vienintelis būdas išlaikyti savo turimą rinkos dalį, kas ilgalaikėje perspektyvoje leistų maksimizuoti pajamas iš šios žaliavos pardavimo. Pasak Kuveito naftos ministro, naftos kainos gali netgi smuktelti iki 76–77 dolerių už barelį, nes tokie yra amerikiečių naftos išgavimo kaštai.

Po to, kai sumažėjo įtampa Artimuosiuose Rytuose bei padidėjo naftos gavybos apimtys Amerikoje, o dėl šių priežasčių pradėjo mažėti šios žaliavos paklausa Europoje ir Kinijoje, naftos kaina patraukė žemyn, ir šios žaliavos pigimas ėmė vis labiau įsibėgėti.

Šiuo metu rinkoje už barelį „Crude“ rūšies žaliavinės naftos yra mokama po 85,09 dolerius, arba 0,57 procento mažiau nei ankstesnė prekybos sesijos metu. „Brent“ rūšies žaliavinė nafta pinga 0,81 procento iki 89,09 dolerių už barelį. Nuo šių metų pradžios „Crude“ rūšies žaliavinė nafta jau atpigo apie keturiolika procentų, „Brent“ – penktadaliu. 

Per paskutinius penkis mėnesius šių rūšių žaliavinė nafta atpigo atitinkamai 16,6 ir 18,1 procentu. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius