-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl „Brexit“ ir alternatyvios energetikos atominei energetikai JK reikia valdžios paramos

Po britų sprendimo išstoti iš Europos Sąjungos bei gerokai atpigus atsinaujinantiems energijos šaltiniams, Didžiosios Britanijos atominės energetikos sektoriui reikia vis didesnės valdžios paramos vykdant didelio atgarsio sulaukiančių ir prieštaringai vertinamų projektų.
Banksy priešinys
Banksy priešinys / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Iki 2025 metų šalyje ketinama užbaigti keturis didelio masto projektus, dėl ko šalis pirmauja pasaulinėje atominės energetikos rinkoje, kurią sukrėtė 2011 metais Japonijoje įvykusi Fukušimos avarija.

„Didžioji Britanija šiuo metu yra geriausia vieta statyti atomines elektrines“, nes šis sektorius šia nesusiduria su politine opozicija, sakė bendrovės „Hitachi“ padalinio Europoje viceprezidentas branduolinių elektrinių klausimu, Davidas Powerllas.

Didžiosios Britanijos konservatorių vyriausybė anglimi kūrenamų elektrinių ir senstančių atominių reaktorių, kurių daugelis buvo pastatyti dar šeštame dešimtmetyje, uždarymą pavertė pagrindinė savo energetinio saugumo ir taršos mažinimo strategijos dalimi.

123rf.com nuotr. /Atominė energetika
123rf.com nuotr. /Atominė energetika

Iki 2030 metų, kaip planuojama, Jungtinėje Karalystėje veiks tik vienas iš penkiolikos dabartinių reaktorių.

Tačiau Britanijos kovos prie atominė energetiką kampanijos atstovai kritikuoja šalies valdžia dėl to, kad ji neatsisako įsipareigojimų atominei energetikai ir vietoj to nesutelkia dėmesio į atsinaujinančius energetikos šaltinius, kaip vėjo ir saulės energija.

„Kontrastas tarp atominės energetikos ir atsinaujinančių energetikos šaltinis yra tikrai ryškus, – sakė „Greenpeace UK“ politikos direktorius Dougas Parras. – Vėjo energijos išgavimas ypač smarkiai atpigo, nes tobulėja technologija. Akivaizdu, kad naujos atominės elektrinės šalyje bus statomos tik su didele vyriausybės parama, kurios nereikia atsinaujintiems energijos šaltiniams.“

Tačiau Britanijos branduolinės pramonė asociacijos vadovas Tomas Greatrexas mano, kad atominė energetika vis dar turi savo privalumų.

„Kaip ir su vėjo energetika, taip ir branduolinės energetikos atveju, kuo daugiau statai, tuo labiau krenta kaina, – sakė jis. – Branduolinė energetika suteikia tai, ko vėjo energetika negali – nuolatinės ir visuomet prieinamos energijos. Jai nesvarbu, kokios yra oro sąlygos.“

„Brexit“ keliami iššūkiai

Branduolinės energijos pramonės Didžiojoje Britanijoje susiduria ir su iššūkiais, kuriuos sukūrė „Brexit“. Britai turi apsispręsti, ar liks atominės energetikos rinkos reguliatoriaus funkcijas atliekančios Europos atominės energijos bendrijos („Euratom“) nare.

Neseniai Prancūzijos energetikos grupė EDF britų parlamentarus perspėjo, kad pasitraukus iš šios bendrijos britams tektų kurti alternatyvų reguliacinį mechanizmą ir užtikrinti prieigą prie kvalifikuotos darbo jėgos iš ES šalių.

Ekspertai pažymi, kad auganti elektros paklausa elektriniams automobiliams, traukiniams ir šildymui didina elektros poreikį, todėl neišvengiamai reikės gerokai didesnių elektros gamybos pajėgumų.

„Niekas nesako, kad elektrą turi būti gaminama tik atominėse, tačiau atominė energetika privalo turėti savo vietą“, – sakė T.Greatrexas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius