-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl nesutarimų dėl įsipareigojimų vykdymo kyla abejonių dėl OPEC+ birželio susitikimo

Saudo Arabijai ir Rusijai reikalaujant, kad prisiimtų įsipareigojimų dėl gavybos sumažinimo griežtai laikytųsi visi Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos (OPEC) šalis ir jų sąjungininkus vienijančios vadinamosios OPEC+ grupės nariai, rinkose vis labiau abejojama, kad OPEC ir OPEC+ ministrų susitikimai įvyks anksčiau negu iš pradžių buvo planuota, rašo agentūra „Bloomberg“, remdamasi informuotais šaltiniais.
Naftos platforma
Naftos platforma / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pagal šiuo metu galiojančius planus, OPEC ministrų susitikimas turi įvykti birželio 9 dieną, o OPEC+ ministrų susitikimas – birželio 10-ąją.

Tačiau pastaruoju metu sklandė kalbos, jog susitikimus norima perkelti į birželio 4–5 dienas.

Vis dėlto, pasak „Bloomberg“ šaltinių, naftos kartelio ministrai nenori vykti į susitikimą birželio 4 dieną, kol nėra išspręstas įsipareigojimų vykdymo klausimas.

Agentūra rašo, jog sąjungininkų susitikimas šią savaitę vargu ar įvyks, nes Saudo Arabija ir Rusija užėmė griežtą poziciją dėl kai kurių šalių vykdomų machinacijų su kvotomis.

Gegužę, pasak šaltinių, OPEC šalys susitarimą dėl gavybos ribojimo įvykdė tik 75 proc. ir visiško įsipareigojimų laikymosi nepavyko užtikrinti dėl Irako ir Nigerijos.

„Bloomberg“, remdamasi informuotais šaltiniais, rašo, jog OPEC+ lyderiai kitus grupės narius įspėjo, jog kitą savaitę planuojamos derybos taip pat gali neįvykti, jeigu tokios šalys kaip Irakas ir Nigerija neduos tvirto pažado laikytis gavybos kvotų.

Jeigu derybų nebus, susitarimo dalyviai nuo liepos pradės švelninti gavybos apribojimus, rašo agentūra.

Pagal dabartinį susitarimą, bendra šalių gavyba gegužės–birželio mėnesiais, palyginti su 2018 metų spalį buvusiu lygiu, bus sumažinta 9,7 mln. barelių per dieną, arba 23 procentais. Nuo liepos iki 2020 metų pabaigos gavyba bus apkarpyta 7,7 mln. barelių per dieną, arba 18 proc. o nuo kitų metų sausio iki 2022 metų gegužės – 5,7 mln. barelių per dieną, arba 14 procentų.

Pastarąją savaitę OPEC+ grupės nariai svarstė galimybę šiuo metu taikomų apribojimų galiojimą pratęsti iki rugpjūčio ar rugsėjo pradžios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius