-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl Stokholmo arbitražo sprendimo gresia „Nord Stream“ ir „Nord Stream 2“ akcijų areštas

Siekiant užtikrinti Rusijos koncernui „Gazprom“ nepalankaus Stokholmo arbitražo sprendimo ginče su Ukrainos „Naftogaz“ vykdymą, gali būti areštuotos Rusijos eksporto dujotiekio per Baltijos jūrą operatorės bendrovės „Nord Stream“ ir jo plėtros projekto vystymo įmonės „Nord Stream 2“ akcijas.
Dujotiekis „Nord Stream 2“ Lenkijoje ir visoje Vidurio bei Rytų Europoje vertinamas neigiamai
Dujotiekis „Nord Stream 2“ Lenkijoje ir visoje Vidurio bei Rytų Europoje vertinamas neigiamai / „Scanpix“ nuotr.

Pasak agentūros „Interfax“ šaltinių, šios akcijos jau įšaldytos, tačiau tai patvirtinančios ar paneigiančios oficialios informacijos kol kas nėra.

„Gazprom“ spaudos tarnybos atstovas pareiškė, jog „dėl to aiškinamasi“. Nei „Naftogaz“, nei „Nord Stream 2“ atstovai taip pat nieko nekomentuoja.

Kremlius pareiškė nieko apie tai nežinantis.

„Tiesą sakant, mes tokios informacijos neturime. Tai arbitražo klausimas, todėl aš negaliu nieko pasakyti“, – pareiškė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Gazprom“ valdo kontrolinį bendrovės „Nord Stream“ akcijų paketą ir yra vienintelis „Nord Stream 2“ akcininkas.

Stokholmo arbitražas, pernai gruodį niekine paskelbęs „Gazprom“ primestą tiekimo sutarties sąlygą „imk arba mokėk“, draudimą Ukrainai reeksportuoti dujas pripažinęs neteisėta, o rusiškų dujų kainą Ukrainai – nepagrįstai padidinta, vasario pabaigoje Rusijos dujų monopolininką „nuskriaudė“ ir kitoje abipusių pretenzijų bylos dalyje – dėl dujų tranzito per Ukrainą.

„Gazprom“ buvo įpareigotas sumokėti „Naftogaz“ 4,63 mlrd. JAV dolerių už dvišalės dujų tranzito sutarties sąlygų nesilaikymą – per mažas faktines tranzito apimtis. Antroji nutartis iš esmės reiškė, kad Rusijos dujų monopolininkas tapo skolingas Ukrainai 2,56 mlrd. dolerių.

„Gazprom“ kovo mėnesį abi šias nutartis apskundė, o šią savaitę pranešė Švedijos Svėjos apeliaciniam apygardos teismui išsiuntęs pareiškimą, kuriuo prašo panaikinti Stokholmo arbitražo teismo nutartį ginče su Ukrainos „Naftogaz“ dėl dujų tranzito, tvirtindamas, jog į jos priėmimo procesą buvo įtrauktas pašalinis asmuo.

Tuo tarpu Ukrainos vyriausybės atstovas trečiadienį pareiškė, jog „Naftogaz“ pradėjo Stokholmo arbitražo priteistos „Gazprom“ skolos priverstinio išieškojimo procedūrą. Jo žodžiais, „Naftogaz“, vadovaudamasis Niujorko konvencija dėl tarptautinių arbitražų sprendimų pripažinimo ir vykdymo, kreipėsi į Šveicarijos, Nyderlandų ir Didžiosios Britanijos teismus.

Tai, kad „Naftogaz“ kreipėsi į Šveicarijos, kurioje registruotas „Nord Stream 2“, teismu, patvirtino tiek Ukrainos nacionalinis energetikos holdingas, tiek ir „Gazprom“.

„Šveicarijos valdžia jau ėmėsi atitinkamų priemonių „Gazprom“ aktyvų šioje šalyje atžvilgiu“, – skelbia „Naftogaz“ spaudos tarnyba.

„Mes sulaukėme žinių, kad „Naftogaz“ ėmėsi Šveicarijoje veiksmų priverstiniam Stokholmo arbitražo nutarties vykdymui. Tačiau jokių oficialių to patvirtinimų kol kas neturime, todėl ir komentuoti negalime“, – sakė „Gazprom“ atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius