-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Domantas Tracevičius. Ar valstybė apgins gaminančių vartotojų interesus?

Gaminantys vartotojai Lietuvoje pagamina didžiausią dalį saulės energijos, taip prisidėdami prie kovos su klimato kaita ir šalies apsirūpinimo žaliąja elektros energija. Deja, pasitaiko atvejų, kai nepriklausomų elektros energijos tiekėjai juos diskriminuoja.
Domantas Tracevičius, asmeninio archyvo nuotrauka
Domantas Tracevičius, asmeninio archyvo nuotrauka

Lietuvoje jau yra apie 100 000 gaminančių vartotojų. Kartu jie valdo didesnės nei 1 GW galios saulės elektrines. Palyginimui, jų turimų elektrinių galia sudaro apie 80 procentų visų saulės elektrinių galios Lietuvoje.

Gaminantys vartotojai ne tik pasigamina sau žaliosios elektros energijos, kuri leidžia jiems reikšmingai sutaupyti ir nukreipti vartojimo išlaidas į kitas sritis, bet ir prisideda prie gerokai mažesnės kainos visiems kitiems vartotojams – saulei šviečiant gaminantys vartotojai ne tik neima iš tinklo elektros energijos, bet dalis ją sugeneravę dar ir perduoda į tinklą. Tai reiškia, kad elektros energijos kaina tampa mažesnė visiems vartotojams.

Prieš kelerius metus Elektrą iš saulės gaminančių vartotojų asociacija atliko reprezentatyvią gaminančių vartotojų apklausą. Gautais duomenimis, net 53 % gaminančių vartotojų, gyvenančių individualiuose namuose, kartu įsirengia ir šilumos siurblį, o 25 % įsigyja ir elektromobilį arba įkraunamą hibridinį automobilį.

Tai reiškia, kad gaminantys vartotojai ne tik prisideda prie švarios elektros energijos gamybos, bet ir prie šildymo sistemų bei transporto priemonių dekarbonizacijos. Transporto sektoriuje tai itin aktualu, nes pastaruosius 20 metų reikšmingai didėjo asmeninių automobilių, turinčių vidaus degimo variklį, skaičius, o kartu ir išmetamas šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis.

Verta nepamiršti, kad gaminantys vartotojai, kaip sako pavadinimas, taip pat yra ir vartotojai. Lietuvos Konstitucijoje labai aiškiai nurodoma, kad valstybė gina vartotojo interesus. Taip pat remiantis ES direktyva dėl skatinimo naudoti atsinaujinančiųjų išteklių energiją, Lietuva privalo užtikrinti, kad iš atsinaujinančių išteklių pasigamintos energijos vartotojai neturėtų susidurti su diskriminacine arba neproporcinga našta.

Pastaruoju metu pasirodė pranešimų, kad dalis nepriklausomų tiekėjų, nors tai ir draudžia Elektros energetikos įstatymas, pradėjo diskriminuoti gaminančius vartotojus, t. y. nepratęsia su jais sutarčių. Pirminiais duomenimis, tą vykdo vienas iš užsienio kapitalo nepriklausomų tiekėjų. Kol kas iš pagrindinių šalies energetikos institucijų sulaukta tik jų pozicijos, kad nepriklausomi tiekėjai negali diskriminuoti gaminančių vartotojų. O tai nėra itin stiprus signalas apie investicijas į saulės elektrines svarstantiems vartotojams, kad jų teisės bus apgintos.

Dalis nepriklausomų elektros energijos tiekėjų teigia neva gaminantys vartotojai yra nuostolingi. Ar tikrai? Gaminantys vartotojai gamina tuomet, kai būna didelė elektros energijos paklausa, o dažnai ir kaina pati didžiausia, t. y. dienos metu. Praėję metai parodė, kad plečiantis saulei ir vėjo energetikai keletą kartų vidurdienį elektros energijos kaina rinkoje pasiekė nulines ar net neigiamas vertes. Tačiau absoliuti dauguma elektros energijos vartotojų neturi valandinių planų, susietų su birža, ir net rinkoje elektros kainai esant neigiamai už ją sumoka.

Kitas dažnai nepriklausomų elektros energijos tiekėjų naudojamas argumentas susijęs su tuo, kad itin didelę kaštų dalį sudaro gaminančių vartotojų pagamintos elektros energijos balansavimas. Bet iš esmės tai yra viena iš sudedamųjų jų veiklos dalių ir būtina sąlyga norint dalyvauti Lietuvos rinkoje.

Sprendžiant iš dalies nepriklausomų tiekėjų generuojamų šimtamilijoninių pelnų, tai tikrai yra puikiai suvaldoma. O jeigu pagal kai kurių iš jų siūlymus, visiems gaminantiems vartotojams būtų pradėtas taikyti grynasis atsiskaitymas, tuomet gaminantys vartotojai nepriklausomų elektros tiekėjų būtų apmokestinti du kartus – perkant elektrą ir tiekiant ją į tinklą. Oligopolinėje Lietuvos elektros energijos tiekimo buitiniams vartotojams rinkoje tai gali virsti į neproporcingą apmokestinimą.

Nevyriausybinės aplinkosauginės ir vartotojų teisių gynimo organizacijos tikisi, kad valstybinės institucijos imsis ryžtingesnių veiksmų siekiant apsaugoti gaminančių vartotojų interesus. Priešingu atveju gali kilti reali grėsmė Lietuvos energetiniam nepriklausomumui ir energetikos sektoriaus dekarbonizacijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius