-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Druskininkuose pavyko susitarti dėl pigesnių dujų, tačiau „Druskininkų dujos“ – ant bankroto ribos

Vienintelei dujų tiekėjai Druskininkams bendrovei „Haupas“ ir dujas vartotojams parduodančiai įmonei „Druskininkų dujos“ susitarus dėl kiek mažesnės dujų kainos, tai neišsprendė Druskininkų vartotojams tiekiamų dujų kainos problemos.
Dujotiekio darbuotojas
Dujotiekio darbuotojas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Haupo“ atstovas teigia, kad įmonės veikla nebetenka prasmės, o „Druskininkų dujos“ tikina, kad net ir su mažesne kaina įmonei gresia bankrotas. Kainų komisijos bus prašoma padidinti kainas vartotojams, o miesto ir Energetikos ministerijos atstovai toliau tariasi, kaip spręsti problemą.

„Druskininkų dujos“ ir „Haupas“ susitarė, kad dujų kaina sieks 84 eurus, o ne maždaug 120 eurų už megavatvalandę, kaip skelbta anksčiau.

Tačiau „Druskininkų dujos“ teigia galinčios bankrutuoti, nes dujas pirks maždaug dvigubai brangiau nei pardavinės jas vartotojams.

Bankroto grėsmė

„Po derybų gruodžio 31 dieną „Haupas“ pasiūlė 84 eurų už megavatvalandę kainą, tačiau tai yra vis vien didelė kaina, kai „Lietuvos dujų tiekimas“ siūlo dujas už maždaug 12 eurų“, – BNS sakė „Druskininkų dujas“ valdančios „Litesko“ atstovas Nerijus Mikalajūnas.

Pasak jo, įmonė ketina kreiptis į Kainų komisiją, kad ši peržiūrėtų dujų kainas buitiniams vartotojams – dabar jie moka 42,95 euro už megavatvalandę.

Kai pamatai, kad elektra kainuoja pigiau nei gamtinės dujos, tas tiekimas tikrai nebeturi prasmės – tą visi supranta, nes dujos yra kuras, o elektra jau galutinis produktas, – sakė D.Motiejūnas.

„Kainos skiriasi dvigubai, gavę pirmąją sąskaitą, „Druskininkų dujos“ paprasčiausiai bankrutuos“, – sakė N.Mikalajūnas.

Kainų komisijos atstovė Loreta Kimutytė BNS sakė, jog komisija kol kas negavo „Druskininkų dujų“ kreipimosi.

Susitarė su „Helios Gaz“

„Haupo“ direktoriaus pavaduotojas Donatas Motiejūnas teigia, jog dujų kainą pavyko sumažinti, susitarus su vamzdyno, kuriuo iš Baltarusijos tiekiamos dujos, savininke „Helios Gaz“, ir maždaug ketvirtadaliu sumažinti metinę transportavimo kainą, kuri siekė 400 tūkst. eurų.

Pasak D.Motiejūno, pakeista ir pati kainodara – atskirta pastovioji kainos dalis ir dujų kaina.

„Mes dabar iš principo susitarėme su „Druskininkų dujomis“ ir su „Litesko“ dėl truputį kitokios kainodaros, nes išskaidėme į pastoviąją dalį ir kintamąją, kad visiems būtų suprantama. Pastoviojoje dalyje yra vamzdžio nuomos kaštai, kiti pastovieji, o kintamojoje dalyje yra dujų kaina, kuri yra pakankamai artima Lietuvos kainai – apie 17 eurų už megavatvalandę“, – BNS sakė D.Motiejūnas.

Tačiau net ir pakeitus kainodarą, vidutinė dujų kaina siekia apie 84 eurus už megavatvalandę. D.Motiejūnas tikina, kad taip yra dėl menko dujų vartojimo.

„Jeigu jie padidintų vartojimą trigubai, tai ta kaina gautųsi kokie trisdešimt keli eurai, bet kai ketini suvartoti kokius 500 tūkst. kubų, kai anksčiau vartojai 15 mln. kubų, tai pastoviuosius kaštus vis vien turi dengti“, – aiškino „Haupo“ atstovas.

„Haupas“ laukia alternatyvos

D.Motiejūnas pripažino, kad „Haupas“ nebėra suinteresuotas pardavinėti dujų Druskininkams ir laukia, kada mieste atsiras dujų alternatyva.

„Rusai sako paprastai – geriau siaubingas galas nei siaubas be galo. Taip ir šituo atveju, mes negalime tiesiog patys paimti ir priverstinai nutraukti dujų tiekimą. Jeigu žmonės perka tomis kainomis, kurias pasiūlome, negalime neparduoti. Aišku, po to visi sako, kad tos kainos yra neprotingos, bet mes irgi esame situacijos įkaitai. Suskaičiuojame dedamąsias ir negalime kompensuoti Druskininkams iš savų pinigų“, – sakė D.Motiejūnas.

„Kai pamatai, kad elektra kainuoja pigiau nei gamtinės dujos, tas tiekimas tikrai nebeturi prasmės – tą visi supranta, nes dujos yra kuras, o elektra jau galutinis produktas“, – pridūrė jis.

Ieško kitų būdų

Antradienį Druskininkuose specialistai tariasi, kaip išvengti galimo dujų kainos augimo.

„Tai techninis susitikimas, dalyvaus specialistai“, – BNS sakė Energetikos ministro atstovas Mantas Dubauskas. Pasak jo, svarstoma galimybė prisijungti prie dujų tinklų, kad jos laikinai būtų tiekiamos kitais būdais. Tačiau galutiniai sprendimai dar nebus priimti.

Druskininkų meras Ričardas Malinauskas BNS sakė, kad aiškinamasi, kurioje vietoje būtų geriausia prisijungti prie dujų sistemos ir laikinai tiekti suslėgtas dujas arba kur pastatyti suskystintų gamtinių dujų išdujinimo stotelę.

Kainų komisijos patvirtinta šių metų pirmojo pusmečio „Druskininkų dujų“ vartotojams tiekiamų dujų kaina kol kas nesikeičia ir siekia 42,95 euro už megavatvalandę. Tačiau, pasikeitus aplinkybėms, ji gali koreguoti kainą, o nauja dujų tiekimo kaina turėtų didinti antrojo pusmečio kainą vartotojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius