-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 30 /10:38

Dujų kubas brangs 7 centais, elektros kilovatvalandė – 1,7 cento

Gamtinės dujos buitiniams vartotojams nuo sausio brangs 7 centais už kubą, arba 12–18 procentų. Standartinis elektros tarifas padidės 1,7 cento.
Gamtinės dujos
Gamtinės dujos / 123rf.com nuotr.

Kainų komisija penktadienį patvirtino bendrovės „Lietuvos energijos tiekimas“ (LET) pateiktus dujų tarifus, galiosiančius nuo sausio 1 dienos.

Pirmos grupės – tik maistui gaminti dujas naudojantiems vartotojams – kaina didės 11,9 proc. – nuo 59 iki 66 centų už kubą, antros grupės – dujomis šildantiesiems namus (nuo 500 iki – 17,9 proc. – nuo 39 iki 46 centų. Trečiosios grupės vartotojams kaina auga 18,5 proc. – nuo 38 iki 45 centų.

Abonentinis mokestis jiems nesikeis.

15min jau skelbė, kad „Standartinis“ vienos laiko zonos tarifas sieks 13 centų už kilovatvalandę (šiemet – 11,3 cento). Jei naudojamasi dieniniais ir naktiniais tarifais – jie sieks atitinkamai 14,3 ir 10 centų už kilovatvalandę.

Plano „Namai“ pastovioji dedamoji sieks 3 eurus per mėnesį, kaip ir dabar, o vienos laiko zonos tarifas – 11,4 cento už kilovatvalandę (šiuo metu – 9,7 cento). Jei naudojamasi dieniniais ir naktiniais tarifais – jie atitinkamai bus 12,4 ir 9 centai už kilovatvalandę (šiuo metu – 10,3 ir 8,1 ct).

„Namai plius“ plano mėnesinis mokestis siekia 6 eurus, o vienos zonos tarifas – 10,9 cento, kai dviejų laiko zonų – 11,8 ir 8,7 cento už kilovatvalandę.

Dieninė elektra brangsta apie 17 procentų, kai naktinė – apie 10 proc.

R.Pocius: dujų kaina gali mažėti kitų metų viduryje

Kainų komisijos narys Renatas Pocius teigia, kad mažesnis nei prognozuota dujų brangimas nulemtas sumažėjusios skirstymo kainos. Anto jo, Vyriausybės ir Seimo sprendimai gali lemti dujų kainos mažėjimą nuo kitų metų vidurio.

„Tarifai buitiniams vartotojams visoms grupėms didėja 7 centais (...) Tarifai buvo pakoreguoti atsižvelgiant į įmonių pateiktus, patikslintus duomenis skirstymo kainos skaičiavime“, – žurnalistams po komisijos posėdžio sakė R.Pocius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Renatas Pocius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Renatas Pocius

Elektrai ir dujoms pabrangus labiausiai dėl žaliavų kainų rinkoje, R.Pocius nesiėmė prognozuoti, kokia situacija bus rinkose kitąmet.

„Šiandien tokių ryškių tendencijų nesimato, šiek tiek gamtinių dujų kainos stabilizavosi, lygiai taip pat ir elektros kainos. Tačiau prognozuoti kitų metų elektros ar gamtinių dujų kainas yra labai sudėtinga, nes elektros kainos priklauso nuo daug objektyvių priežasčių, kurios nėra kontroliuojamos (...) Nuo sausų klimatinių sąlygų – šiais metais viena iš pagrindinių priežasčių – padidėjo elektros kaina“, – sakė R.Pocius.

Vis dėlto jis teigė, kad reguliavimo pokyčiai Lietuvoje gali lemti dujų kainos vartotojams mažėjimą nuo kitų metų vidurio.

„Tikėtina, kad kitas perskaičiavimas gamtinių dujų tarifų įvyks kitų metų viduryje. Jeigu bus atitinkami teisės aktų pakeitimai, susiję su „Litgas“ schemos pakeitimu ar kiti sprendimai, susiję su terminalo (SGD terminalo laivas Klaipėdoje – BNS), tai atitinkamai, nustatant tarifus nuo kitų metų liepos 1 dienos bus į tai atsižvelgta“, – sakė R.Pocius.

Tikimasi, kad jei Seimas pritartų įstatymų projektams dėl „Litgas“ būtinojo dujų kiekio efektyvesnio pardavimo rinkose ir suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivo Klaipėdoje išpirkimo, dujų kaina vartotojams galėtų dar kiek mažėti.

Dujos pigo nuo 2014 metų, kai Rusijos koncernas „Gazprom“ pritaikė nuolaidą, tačiau jai pasibaigus, pernai liepą brango 5-8 proc. Šių metų pradžioje jos vėl pigo beveik 8 proc., tačiau tik mažiausiems buitiniams vartotojams, naudojantiems dujas maistui ruošti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius