Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dujų ir elektros kainos 2019 metais neturėtų smarkiai keistis, sako Kainų komisijos vadovas

2014-2016 metais elektros bei dujų perdavimo įmonių grupės „Epso-G“ bendrovėms „Litgrid“ ir „Amber Grid“ uždirbus viršpelnio ir Kainų komisijai sumažinus kitų metų jų paslaugų tarifus, komisijos narys teigia, kad tai neturėtų lemti staigaus kainų šuolio 2019 metais, kai viršpelnis bus sugrąžintas vartotojams.
Elektra
Elektra / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip aiškino Darius Biekša, tarifai sumažinti, nes anksčiau gautą viršpelnį įmonės turi grąžinti vartotojams. Anot jo, tai nereiškia, jog 2019 metais galima tikėtis kainų šuolio vien dėl to, kad vartotojams lėšos jau bus grąžintos.

„Mes turime kainų stabilumą, kas liečia infrastruktūrą“, – BNS sakė komisijos narys.

Pasak jo, galima įmonių viršpelnį grąžinti per ilgesnį laiką, taip išlaikant stabilius tarifus, tačiau tokiu atveju nukentėtų vartotojai, kurie iš dalies permokėtų už elektrą ir dujas.

„Šioje vietoje turime situaciją, kad įmonės turi sukaupusios viršpelnių, kuriuos mes dabar eliminuojame. Dėl to gali formuotis tokios laikinos duobytės ir šioje vietoje yra kompromisas, dėl kurio diskutavome. Ar mes turime tai išdėstyti penkerių metų laikotarpiui, kad palaikytume pastovų tarifą, bet iš esmės tai formuoja kitą problemą, nes formaliai vartotojai turi mokėti daugiau nei privalo, tai čia pagrindinis dalykas, kuris lemia“, – aiškino komisijos narys.

Didžiąją dalį viršpelnio abi įmonės vartotojams grąžins kitąmet, likusią – 2019 metais.

D. Biekša teigė, kad energetiniai resursai perkami tarptautinėse rinkose, ir tai apsaugo nuo bet kokio politinio spaudimo dirbtinai keisti kainas. 2019 metais vyks prezidento ir Europos Parlamento rinkimai, dėl ko galėtų būti tam tikro spaudimo nedidinti kainų.

„Mes energinius resursus perkame pasaulinėse rinkose ir čia mes turime saugiklį, kuris ne nuo mūsų priklauso. Ką galėtume įtarti, tai viršpelnio paskirstymas galėtų būti projektuojamas, bet ir tai, mes stengiamės apsibrėžti galimybes, kad nebūtų noro siūlyti mums galvoti kitaip daryti“, – tikino komisijos narys.

Be to, pasak D. Biekšos, dar neįvertinti 2017 metų rezultatai – jeigu šiemet įmonės taip pat gaus viršpelnio, jis bus grąžinamas 2019 metais.

Galutiniai elektros ir dujų tarifai kitiems metams dar nėra patvirtinti, tačiau dalis dedamųjų, pavyzdžiui, elektros ir dujų perdavimo kaina, sumažėjo.

„Amber Grid“ paslaugos viršutinė kaina Lietuvos vartotojams kitąmet mažės 33 proc. iki vidutinės metinės 282,76 euro už megavatvalandę. „Litgrid“ viršutinis tarifas sumažinas 7,9 proc. iki 0,619 cento už kilovatvalandę.

Galutinius tarifus Kainų komisija turi patvirtinti iki lapkričio pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius