-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dujų rinka: pirmas atsargus žingsnis į monopolijos teritoriją

Ne vieną išbandymą patyrusi ir 5 žaidėjus palaidojusi elektros rinka dabar gyvena pigesnės elektros per „Nord Balt“ jungtį laukimo nuotaikomis. Tuo tarpu dujų rinka vis dar embriono stadijoje – tik dabar dujas verslui ir gyventojams pradėjo siūlyti pirmasis nepriklausomas dujų tiekėjas.
Dujų vamzdžiai
Dujų vamzdžiai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nors permainas į dujų rinką atnešiantis Klaipėdos suskystintujų dujų terminalas pradės veikti jau šiemet, dujų tiekėjai neskuba siūlyti savo paslaugų. Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija nepriklausomo dujų tiekėjo licencijas yra išdavusi daugiau nei dešimčiai įmonių, tačiau aktyvią veiklą pradėjo vykdyti tik viena – bendrovė „Kodiani dujos“. Kodėl susidarė tokia situacija? Apie tai – EnergyMarket.lt pokalbis su „Kodiani dujos“ vadovu Livijumi Aleksovu. 

– Kodėl taip vangiai vystosi dujų rinka? Dujų birža jau lyg ir įsibėgėjo, tačiau nepriklausomi tiekėjai vis dar lūkuriuoja.

– Gamtinių dujų įstatymas suteikia teisę visiems dujų vartotojams pasirinkti ir nemokamai pakeisti tiekėją. Teoriškai tokios nuostatos galioja jau nuo 2007 metų sausio 1 dienos, tačiau konkurencija mažmeninėje veikloje, kaip reali alternatyva  vieninteliam dujų tiekėjui, atsirado tik šiais metais.

Ilgus metus dujų sektoriuje buvo ribotas importuotojų skaičiaus ir iš esmės tik vienas dujų tiekėjas. O šis vykdė tokią kainodaros politiką, kad dujų kaina nepriklausė nuo perkamo dujų kiekio. Tai reiškia, kad tiek didelis, tiek mažas verslo klientas ar buitinis vartotojas už suvartotas dujas mokėjo vienodai. Rezultatas – didmeninė dujų rinka praktiškai neegzistavo. 

Svarbiausia priežastis, kodėl vangiai vystosi dujų rinka, – tai didžiulis ir smulkmeniškas dujų tiekimo veiklos reglamentavimas ir reguliavimas.

Todėl šiandien, palyginti su elektros energijos rinka, dujų sektoriuje galimybė vartotojams pasirinkti kitą dujų tiekėją dar yra naujovė, su kuria susipažinti vartotojams reikia laiko. 

Nepriklausomi tiekėjai neskuba pradėti savo veiklos turbūt ir todėl, kad lyginant su elektros energijos rinka, gamtinių dujų rinka potencialių vartotojų skaičiumi yra keletą kartų mažesnė. Atitinkamai čia mažesnės veiklos plėtros galimybės.

Tačiau svarbiausia priežastis, kodėl vangiai vystosi dujų rinka, – tai didžiulis ir smulkmeniškas dujų tiekimo veiklos reglamentavimas ir reguliavimas. Kiekvienas dujų tiekėjas turi praeiti daug biurokratinių barjerų ir įvykdyti begales reikalavimų: parengti ir pateikti dokumentus licencijai gauti, gauti licenciją, be to, privalo pasirengti begalę įvairių tvarkų, sąlygų, kurios turi būti suderintos su skirstymo sistemos operatoriumi ir Kainų komisija. 

Tik pradėjęs dujų tiekimo veiklą, jau nuo pirmos dienos dujų tiekėjas privalo nuolat teikti Komisijai begalę įvairiausių ataskaitų: esame suskaičiavę, kad per metus dujų tiekėjas Komisijai privalo pateikti net 42 įvairiausias ataskaitas, tai reiškia vos ne po ataskaitą kas savaitę, o ateityje, remiantis mūsų turima informacija, tokių ataskaitų skaičius dar didės. 

Nors įstatyme yra deklaruojama konkurencijos skatinimas dujų tiekimo rinkoje, tačiau dujų tiekimas buitiniams vartotojams apskritai yra 100 proc. reguliuojama veikla – dujos buitiniams vartotojams gali būti tiekiamos tik su Komisija suderintais tarifais, kuriuos galima keisti ne dažniau kaip kas 6 mėnesiai. 

Tokios nuostatos ne tik kad prieštarauja įstatyme deklaruojamiems konkurencijos principams ir dujų tiekimo rinkos kūrimui, bet ženkliai didina tiekimo veiklos riziką ir visiškai neprisideda prie naujų dujų tiekėjų atėjimo į šią rinką.

– Pradėjote pirmieji. Kokie motyvai?

– Mūsų kaip naujo dujų tiekėjo pagrindiniai tikslai – užtikrinti konkurencingas kainas ir paslaugas, pritraukti kuo daugiau klientų, kurie gamtinių dujų rinkoje nori turėti alternatyvų dabar dominuojančiam tiekėjui.

– Ką siūlote gyventojams, verslui?

– „Kodiani dujos“ klientais gali tapti ne tik buitiniai vartotojai, bet ir visos verslo įmonės, esančios bendrovės „Lietuvos dujos“ skirstymo licencijoje apibrėžtoje teritorijoje. Turime visas reikiamas sutartis su dujų perdavimo sistemos operatoriumi „Amber Grid“ ir dujų skirtymo sistemos operatoriumi „Lietuvos dujos“. 

Pradėjus veikti Suskystintų gamtinių dujų terminalui, Lietuvoje atsiras daugiau galimybių diversifikuoti tiekimo šaltinius.

Todėl kiekvienas verslo klientas, sudaręs su mumis tik vieną sutartį, gauna visą paslaugų paketą: gamtines dujas, jų perdavimo ir skirstymo paslaugas, o pagal įmonės poreikius gali užsisakyti ir nenutrūkstamo dujų tiekimo paslaugą. Verslo klientams dujos yra tiekiamos konkurencinėmis sąlygomis.

Tuo tarpu gyventojams yra taikomi su Komisija suderinti konkurencingi dujų tarifai. Kiekvienas buitinis vartotojas gali pasirinkti jo poreikius labiausiai atitinkantį tarifą: atsiskaityti už dujas pagal vienanarį tarifą, kuomet mokama už suvartotą gamtinių dujų kiekį, arba pagal dvinarį tarifą, kai mokama pastovioji kainos dalis ir kintamoji kainos dalis už suvartotą gamtinių dujų kiekį.

– Kaip vystysis dujų rinka pradėjus veikti Klaipėdos suskystintųjų dujų terminalui? 

– Pradėjus veikti Suskystintų gamtinių dujų terminalui, Lietuvoje atsiras daugiau galimybių diversifikuoti tiekimo šaltinius, kas gali paskatinti konkurenciją ir teigiamai įtakoti gamtinių dujų kainas.

EnergyMarket.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius