Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EK ekspertai uždegė žalią šviesą Vilniaus kogeneracinės jėgainės finansavimui

Vilniaus kogeneracinės jėgainės projektą teigiamai įvertino Europos Komisijos (EK) nepriklausomi ekspertai JASPERS, praneša „Lietuvos energija“.
vilniaus-kogeneracine-jegaine-lietuvos-energija
Vilniaus kogeneracinės jėgainės projektas

Anot „Lietuvos energijos“, ekspertai patvirtino, kad naujos jėgainės projektas yra tikslingas, pagrįstas bei atitinkantis ES direktyvas, o jį įgyvendinus bus sukurta apčiuopiama socialinė ir ekonominė nauda visuomenei.

Finansų ministerija, įvertindama ekspertų išvadas, trečiadienį EK pranešė apie atrinktą Vilniaus kogeneracinės jėgainės projektą ir ėmėsi veiksmų pasirašant sutartį dėl projekto finansavimo ES struktūrinių fondų lėšomis.

Kaip teigiama žiniasklaidai išplatintame pranešime, Vilniaus kogeneracinė jėgainė užtikrins EK keliamų Žiedinės ekonomikos tikslų įgyvendinimą – sąvartynuose šalinti tik iki 5 proc. atliekų.

Šiuo metu Lietuva sąvartynuose vis dar „laidoja“ apie 54 proc. visų komunalinių atliekų. Kad padėtis gerėtų, augs sąvartynų vartų mokestis, kuris vilniečiams 2020 metais sieks 98 eurų už toną.

Po rūšiavimo likusias atliekas sudeginant naujojoje jėgainėje jis sieks mažiau – 32 eurus už toną. Skaičiuojama, kad vilniečiai tokiu būdu už atliekų tvarkymą kasmet mokės 10 mln. eurų mažiau.

„Lietuvos energijos“ nuotr. /Lietuvos elektrinė
„Lietuvos energijos“ nuotr. /Lietuvos elektrinė

Naujojoje jėgainėje, anot „Lietuvos energijos“, bus gaminama ir pigesnė šiluma. Vertinant 2016 metų biokuro biržos kainas, skaičiuojama, kad naujojoje jėgainėje pagamintos šilumos kaina sieks apie 19–20 eurų už MWh arba daugiau kaip 35 proc. mažiau nei 2016 metais, kuomet vidutinė pagaminamos šilumos kaina Vilniuje buvo arti 30 eurų už MWh.

Planuojama Vilniaus kogeneracinėje jėgainėje įdiegti dūmų valymo įrenginius, užtikrinsiančius netaršią energijos gamybą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius